latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:15 | Аутор: РТРС

Дачић: Протест Хрватске због споменика мајору Тепићу је сулуд

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да протест Хрватске поводом подизања споменика Милану Тепићу дјелује бесмислено, трагикомицно и сулудо.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је рекао да протест Хрватске дјелује "бесмислено, трагикомично и надасве сулудо" послје подизања споменика усташком терористи Миру Баришићу, који је убио јуословенског амбасадора у Шведској, постављања табле "За дом спремни", поздрава усташа које су побиле више од пола милиона Срба, Јевреја и Рома, геноцида у фашистичкој НДХ и великохрватске агресије на Србију и БиХ у Другом свјетском рату и послије протјеривања више од 200.000 Срба, грађана Хрватске.

Он је навео да ће Министарство уложити демарш хрватској амбасади због тог лицемерног потеза. Нагласио је да је срамно када званицници Хрватске који величају усташтво, подстичу антисрпску хистерију и крше људска права у 21. веку, протестују због Милана Тепића.

"Тепић је био официр ЈНА, које је положио заклетву држави и који је одговарао за животе младића у својој јединици. Мајор Тепић је био оличење части и морала", истакао је Дачић.

Како је навео, напади и увреде које долазе из Хрватске, иако је председник Србије Александар Вучић јавно изразио жељу за развојем добросусједских односа, показују да хрватско руководство не жели дијалог и сарадњу, већ заоштравање односа.

Извор: Блиц