latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:41 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

У Обудовцу одржана Осма међународна смотра фолклора

У Обудовцу код Шамца одржана је Осма међународна смотра фолклора "МЕСФО Обудовац 2017" на којој су наступила културно-умјетничка друштва /КУД/ из Србије, Хрватске, Мађарске, Републике Српске и БиХ.
Шамац - смотра фолклора - Фото: СРНА
Шамац - смотра фолклораФото: СРНА

Кореографијама и играма из свог краја представили су се КУД "Срем" Јаково и КУД "Светозар Марковић" Умка који су дошли из Србије, КУД "Кулеш" из Мађарске и КУД "Ђоко Патковић" Бобота из Хрватске.

Наступило је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" Обудовац, СПКД "Просвјета" Брчко, СКУД "Дервента", КУД "Бијела" Брчко дистрикт и КУД "Срце игра" Брезово Поље.

Манифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић који је изразио задовољство организацијом и учешћем великог броја младих.

Он је обећао да ће Општинска управа и даље подржавати овакве манифестације.

Милан Николић, предсједник СПКД "Просвјета" Обудовац, које је организатор смотре, подсјетио је да је ријеч о традиционалној манифестацији и изразио задовољство чињеницом да је била успјешна као и претходне.

"Трудимо се да у овим тешким временима оваквим манифестацијама очувамо традицију, културу, игре и обичаје наших крајева", рекао је Николић.

Он каже да је СПКД "Просвјета" имала много наступа ове године и да је добила позив од КУД-а "Сребреник" за гостовање у новембру у Федерацији БиХ. "Припремамо се и за Светосавску бесједу у јануару", додаје је Николић.

Покровитељи манифестације су Општина Шамац и фирма из Обудовца "Баумонт".

Извор: СРНА