latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:41 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Предсједник Каталоније тражи посредовање ЕУ

Каталонски лидер, Карлес Пуџдемон, изјавио је да је резултат референдума о независности обавезујући и позвао на "међународно посредовање" у рјешавању кризе са Мадридом.

Пуџдемон наглашава да не планира "трауматично" раздвајање од Шпаније, већ да желе "разумјевање са шпанском владом". Позвао је Европску унију да размотри жељу Каталоније да се отцјепи од Шпаније као регионални проблем и позвао владу шпанског премијера Маријана Рахоја да прихвати посредовање.

Пуџдемон је рекао да коначни резултати гласања ни сутра неће бити представљени регионалном парламенту, али је најавио да ће регионални парламент у наредним данима спровести мандат за проглашење независности. Позвао је све припаднике шпанске националне полиције да напусте Каталонију, оптужујући Шпанију за насиље.

Најавио је формирање специјалне комисије која би требало да истражи тврдње о кршењу основних људских права и најавио правну акцију против "одговорних за насиље".

Групе које се залажу за независност Каталоније и синдикати, за сутра су најавили генерални штрајк у знак протеста против полицијске акције усмјерене против референдума.

Извор: РТС