latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:52 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Свједок: Веселијева била у Халиловићевој групи у Каменици

Свједочењем Ферида Хоџића у Суду БиХ настављено је суђење Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода тзв. Армије БиХ и Елфети Весели, припадници тог вода, због свирепог убиства 12-годишњег Слободана Стојановића 1992. године, у селу Каменица код Зворника.
Суђење Елфети Весели (Архив) - Фото: РТРС
Суђење Елфети Весели (Архив)Фото: РТРС

Осим што је посвједочио да је, чак седам мјесеци прије избијања рата, и на простору Власенице формиран огранак Патриотске лиге, Хоџић је потврдио и наводе оптужнице о Халиловићевом командовању групом диверзаната.

Био је предратни комшија из власеничке махале оптужене Елфете Весели. Сакиба Халиловића Кибета упознао је крајем 1991. године, на дан када су за субрегију Власеница и званично успостављани општински штабови Патриотске лиге. Халиловић је именован за команданта општинског штаба за Зворник, а он за Власеницу.

Хоџић је рекао да су се 11.октобра 1991. године упознали у кући Мирсада Кавазбашића, на локацији Ђугум, гдје су били сви представници општина од војне полиције до цивилне заштите.

Већ у наставку свједочења, чији снимак нам Суд БиХ није доставио, Хоџић је узалудним учинио све досадашње покушаје одбране да Халиловића и Веселијеву представи тек као цивиле у рату. Свједочио је Хоџић, а што и јесу временски и просторно наводи оптужнице, да је у јулу 1992. године Халиловић са својом групом од 25 до 30 људи, стигао у рејонски штаб у Каменици. Као човјек од повјерења команданта штаба сјевероисточне Босне Жељка Кнеза, Халиловић је у Церску и Каменицу пренио и тако значајне наредбе из Тузле, о реорганизацији снага и формирању 6. зворничког одреда. У вријеме када Хоџић и његови територијалци нису имали никакву униформу, Халиловић и његови диверзанти били су у маскирној. Због тога су их, каже Хоџић, прозвали специјалцима.

"Питао сам га откуд овдје, а Кибе ми је рекао да имају посебне диверзантске задатке. Имате ви овдје објекте од виталног интереса општине. Рекао ми је да су мета диверзије електропостројења, гасовод који пролази том територијом и водовод Зворник", рекао је Ферид Хоџић.

Свједок је пренио и сазнања како је Елфета Весели у Каменицу стигла управо у Халиловићевој групи. Без дилеме је у судници препознао оптужене и изјавио како је Веселијеву у периоду из оптужнице – јули или август 1992. године - видио у групи униформисаних војника, приликом пробијања коридора. Оборио је свједок Хоџић још један имагинарни темељ  одбране. Коту Жљебац, гдје је унакажено тијело дванаестогодишњег Слободана пронађено, готово сваког мјесеца заузимала је наизмјенично, српска и муслиманска војска. С тим да су муслиманске снаге много дуже под контролом држале то значајно узвишење. Одбрана је међутим, безуспјешно све досадашње свједоке покушавала да наведе на другачије тврдње. Свједочење Ферида Хоџића биће настављено у петак, 6. октобра.