latinica  ћирилица
03/10/2017 |  07:44 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Пети пут обустављен тендер за набавку пасоша

Тендер за набавку пасошких књижица, пети досад, поново је обустављен и то због жалбе румунске компаније "Приматехник Сервис СРЛ", а сада је већ готово сигурно да се ова јавна набавка не може спровести под условима које прописује Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).
Пасоши БиХ - Фото: РТРС
Пасоши БиХФото: РТРС

О жалби на тендер, расписан 10. августа, изјасниће се Канцеларија за разматрање жалби БиХ, а судећи по ранијим искуствима на то ће се чекати најмање мјесец дана, тако да ће се коначна судбина петог покушаја набавке пасошких књижица знати тек почетком новембра.

Уколико Канцеларија за разматрање жалби поништи и ову набавку, а што је према незваничним информацијама готово извјесно, једино рјешење биће поновно продужење уговора о набавци пасошких књижица са садашњим добављачем, односно бањалучком компанијом "Милбауер".

Уговор са том бањалучком компанијом истиче у марту наредне године, и већ је једном у марту 2016. године, због немогућности спровођења тендера, продужен. Већ тада појавили су се проблеми с издавањем пасоша с обзиром на то да грађани у року од мјесец дана, који је прописан законом, нису добијали путну исправу.

Једино рјешење било је продужење уговора са "Милбауером", а тако ће, готово је извјесно, бити и овај пут, осим ако се не пронађе начин да се заобиђе Закон о јавним набавкама.

У ИДДЕЕА су рекли да су по жалби поступили у роковима те да су заједно са својим изјашњењем жалбу прослиједили Канцеларији за разматрање жалбе на даље поступање.

На питање да ли пријети опасност да грађани БиХ поново дођу у проблеме с издавањем пасоша, у ИДДЕЕА кажу да нема опасности.

"Агенција ће у наредном периоду предузети све неопходне активности које ће осигурати континуитет у издавању путних исправа, а у складу са важећим законским прописима", рекли су у ИДДЕЕА.

Иначе, ИДДЕЕА готово двије године покушава да спроведе тендер за четворогодишњу набавку пасошких књижица. Четврти тендер, расписан почетком јуна, пропао је након жалби француске компаније "Гемалто" и фирме "Остерајхише Штатсдрукерај" из Аустрије.

Тада је у налазу Канцеларије за разматрање жалби као разлог за поништење тендера наведено, између осталог, да уговорни орган, односно ИДДЕЕА, преферира тачно одређеног добављача за којег има спознају да има неке машине.

"Може се закључити да само одређени добављачи с којима се уговорни орган могао савјетовати код припреме тендерске документације знају за рокове, те за ове активности исти већ спремају или имају спреман дизајн, а сви други добављачи су дискриминисани неправилним и нетранспарентним информисањем, што је супротно закону", наведено је тада у налазу Канцеларије за разматрање жалби.

Иначе, тендер за набавку пасошких књижица вриједан је око 20 милиона КМ.

Извор: Независне новине