latinica  ћирилица
03/10/2017 |  08:29 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Зашто мушкарци посјећују сауну?

Одлазак у сауну има неколико бенефиција за здравље. Осим што избацујете токсине из тијела и ослобађа од стреса, стручњаци тврде да смањује и притисак и ризик од срчаних обољења.

Како се наводи у истраживању Универзитета Eastern Finland, собе испуњене паром помажу у ширењу крвних судова због чега долази до ослобађања стреса и смањења притиска који је један од главних узрочника срчаних обољења које опет доводе до смрти.

Од хипертнезије, односно високог притиска, пати око 75 милиона људи широм свијета. До 22. године око 15,5 одсто мушкараца има дијагностификовану хипертензију.

У овој студији учествовао је 1.621 мушкарац средњих година. Сви су имали притисак испод 140/90 што се сматра знаком хипертензије. Подијељени су у три групе: они који су ишли у сауну једном недјељно, група која је ишла 2-3 пута недјељно и група која је ишла четири пута недјељно.

Код мушкараца који су ишли у сауну 2-3 пута недјељно смањен је ризик од хипертензије за 24 одсто, док код оних који су ишли четири пута недјељно тај ризик је смањен за 46 одсто.

Стручњаци су рекли да се током боравка у сауни температура тијела повећа за два степена што узрокује вазодилатацију крвних судова, тј. ширење. Редовни боравак у сауни побољшава и функцију унутрашњег слоја крвних судова које што позитивно утиче на притисак.

Притисак се смањује током боравка у сауни и због опште релаксације тијела и ума.

Извор: Б92