X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
03/10/2017 |  08:43 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Пароди: За мисију ММФ-а валидни извјештаји власти Српске

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Франциско Пароди рекао је да је ММФ након анализе извјештаја за 2016. годину о извршењу буџета Републике Српске, као и ревизорског извјештаја констатовао да су подаци власти Српске поуздани.
Франциско Пароди       Извор: http://www.avaz.ba/ -
Франциско Пароди Извор: http://www.avaz.ba/

- Ми смо погледали извјештај о извршењу буџета и ревизорски извјештај и закључили да се извјештаји Министарства финансија поклапају са нашима. То значи да су извјештаји власти Републике Српске за нас и даље валидни - додао је Пароди, коментаришући чињеницу да су подаци о дефициту Српске према извјештају власти од 35 до 40 милиона КМ, а према оцјени главног републичког ревизора Душка Шњеготе 170 милиона КМ.

Он је за Независне новине рекао да су извјештаји министра финансија Српске Зорана Тегелтије и главног републичког ревизора Душка Шњеготе потпуно различити, те појаснио да се документ ревизора није односио на извршење буџета, нити на стање финансија у Српској.

- Оно око чега се оспоравају Тегелтија и Шњегота је рачуноводствена метода. Ријеч је о интерпретацији локалног закона о томе како се поједине трошковне ставке књиже. Ми нећемо улазити у детаље који се односе на локално законодавство - додао је Пароди.

Говорећи о акцизама, Пароди је поновио да је њихово повећање потребно ради финансирања изградње ауто-путева и путева у наредној години што је, како је нагласио, од изузетне важности за БиХ јер ће новац уложен у инфраструктуру побољшати економију, отворити нова радна мјеста, учинити земљу атрактивнијом за улагаче.

Он је нагласио да ММФ неће дати кредит док се не испуне сви услови и док Мисија не обави увид у њихово испуњавање.

- Трогодишњи програм је и даље ту, али мораћемо поново преговарати преглед који смо договорили прошлог новембра - рекао је Пароди.

Извор: СРНА