latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:00 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

"Торлак" се повлачи из БиХ (ВИДЕО)

Главни добављач вакцина за Босну и Херцеговину изгубио сертификат. Надлежни тврде да нема мјеста паници јер вакцина има довољно до 2018. године
Вакцина - Фото: РТРС
ВакцинаФото: РТРС

Институт за имунологију и вирусологију са сједиштем у Београду "Торлак", који је донедавно држао монопол у набавци вакцина за Босну и Херцеговину, повлачи се са овог тржишта, сазнају "Новости".

Другим ријечима, Торлак и Имунолошки завод немају више вакцине са важећим дозволама за стављање у промет у БиХ.

- Разлог је што ови произвођачи немају важећу дозволу за производњу, издату од надлежне државне институције у земљи произвођача, и додатно, немају ГМП сертификат, односно сертификат о испуњавању услова добре произвођачке праксе. Поред ових услова, постоје и бројни други које је потребно задовољити да би вакцина, или било који други лијек, добили дозволу за стављање у промет у БиХ - потврђено је у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак изјавио је да је "Торлак" до сада имао неку врсту монопола кад је у питању набавка вакцина и да ће, коначним повлачењем са бх. тржишта које је у процедури, то мјесто остати упражњено.

- До сада је тај монопол реализован тако што су "Торлакове" вакцине прометоване у БиХ, ипак "Торлак" ће отићи ускоро зато што не испуњава услове државе Србије, дакле, сертификат од произвођача, фабрике на чијој територији се налази да би могла да конкурише за регистрацију лијекова на тржишту. "Торлак" је до сада на неке начине пролазио, вјероватно и испуњавао неопходне услове, а сертификат није добио, могуће управо због тога да се мало разбије тај монопол, јер заиста постоји велики број произвођача у остатку Европе који би радо пласирали своје производе на нашем тржишту, али је то до сада било скоро немогуће - изјавио је Золак.

Фонд здравственог осигурања Српске има потписан уговор са Институтом. Фонд плаћа Институту набавку, складиштење и дистрибуцију вакцина, а плаћа и домовима здравља за услугу давања вакцина. Укупни трошкови у 2016. години износили су 3,2 милиона КМ, од чега су трошкови самих вакцина били 2.854.469 КМ.

Золак је мишљења да би најидеалније било да се набавка вакцина врати на државни ниво.

- То, истина, није питање за нас, али да постоји права жеља да се нешто промијени, надлежни министри би то и ријешили, имали би и боље цијене, јер БиХ је мало тржиште.

Он наглашава и то да нема разлога за панику и да ће Агенција поново предузети све мјере кад је у питању тестирање и исправност прије пласмана неког наредног, новог добављача.

Из Института за јавно здравство Републике Српске изјавили су, за "Новости", да су у потпуности снабдјевени свим имунолошким средствима за наредни период.

- Институт за јавно здравство Републике Српске набавио је имунолошка средства, вакцине и серуме, редовном тендерском процедуром, у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, за трогодишњи период, од 2016. до 2018. године. Вакцине набављамо преко званично регистрованих добављача у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. Институт ни на који начин не утиче, нити може одговорити на то од којег ће произвођача добављач набавити вакцине у случају дефинитивног повлачења "Торлака" са тржишта БиХ - изјавила је портпарол Института за јавно здравство Републике Српске Милка Мрђа.

У наредном периоду, очекује се расписивање тендера за нове добављаче, а то ће бити, како наглашавају у Агенцији, у надлежности институција које се баве набавком лијекова у систему здравствене заштите, а то су фондови, институције и заводи.