latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:01 | Аутор: РТРС

Пике дочекан звиждуцима у Мадриду!

Фудбалер Барселоне Ђерар Пике, који отворено подржава независност Каталоније, дочекан је звиждуцима у Мадриду на тренингу репрезентације Шпаније.
Фудбалер Барселоне Ђерар Пике, отворено подржава независност Каталоније - Фото: Getty Images
Фудбалер Барселоне Ђерар Пике, отворено подржава независност КаталонијеФото: Getty Images

Репрезентација Шпаније се у Мадриду припрема за утакмице квалификација за Свјетско првенство против Албаније и Израела, а главна мета навијача био је Пике који је гласао на референдуму о независности Каталоније и критиковао полицијско насиље над бирачима.

Навијачи Шпаније су фудбалера Барселоне дочекали звиждуцима и повицима "Пике, одлази".

Редари су једног навијача замолили да уклони транспарент на којем је писало: "Пике, ти си болестан".

Исти навијач је наставио да говори: "Пике не заслужује да буде у саставу Шпаније, он то не заслужује. Тјерају ме да склоним транспарент који по мени није увредљив. Ја само говорим оно што мислим. Пике је одвратан и није требало да дође", рекао је тај навијач, преносе шпански медији.

Један дио присутних навијача је послије тих ријечи почео да аплаудира и да узвикује: "Слобода изражавања", "Одлази".

Како је скандирање настављено, фудбалери Шпаније су напустили терен након само 23 минута тренинга.

"Поносан сам на народ Каталоније. Ово је најгоре искуство које сам доживио. Прошло је седам година демонстрација без насиља, а оно што се догодило је видио цијели свијет", рекао је Пике у недјељу.

Он је најавио да ће напустити репрезентацију ако то од њега затраже селектор или Фудбалски савез Шпаније.

Пике је за репрезентацију Шпаније одиграо 91 утакмицу и био је дио националног тима који је освојио Свјетско првенство 2010. и Европско првенство двије године касније. Он је раније најавио да ће се повући из репрезентације након Свјетског првенства 2018.

Фудбалери Барселоне су у недјељу одиграли меч против Лас Палмаса пред празним трибинама стадиона "Камп Ноу", пошто шпанска лига није дозволила да утакмица буде одложена.

У недјељу је одржан референдум о независности Каталоније. Изашло је нешто више од 40 одсто уписаних бирача, а 90 одсто је гласало за независност.

Званичници су саопштили да је више од 890 цивила и око 430 полицајаца повријеђено у сукобима јер је централна влада покушала да заустави референдум о независности Каталоније, који власти у Мадриду сматрају неуставним.

У знак протеста због поступања полиције, водећи каталонски синдикати и удружења позвали су грађане да у уторак ступе у генерални штрајк. Барселона је најавила да ће се придружити штрајку.

Извор: Б92