latinica  ћирилица
03/10/2017 |  10:17 ⇒ 10:23 | Аутор: РТРС

Гранична полиција БиХ: За девет мјесеци откривено 368 илегалних миграната

У илегалном преласку или у покушају илегалног преласка границе од јануара до септембра откривено је 368 држављана земаља високог миграцијског ризика, што је повећање у односу на исти период прошле године, изјавио је Срни начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија.
Сарајево, мигранти - Фото: СРНА
Сарајево, мигрантиФото: СРНА

Самарџија је напоменуо да је највећи број илегалних прелазака границе забиљежен изван граничних прелаза у зони одговорности јединица Требиње, Вишеград, Бијељина и Изачић.

Највећи број нелегалних миграната су држављани Авганистана /77/, слиједи Пакистан /65/, затим грађани самопроглашеног Косова /43/, те Сирије /40/, Алжира /37/ и Турске /33/.

"Оперативна сазнања Граничне полиције БиХ и других органа БиХ, подаци и извјештаји Европола, Међународне организације за миграције /ИОМ/, Фронтекса и других релевантних међународних органа указују на то да БиХ тренутно није изложена масовном миграцијском притиску или ризику", рекао је Самарџија.

Ипак, указао је он, актуелна ситуација у Србији и Македонији, гдје већ дуже вријеме борави велики број миграната "заглављен" на балканској миграцијској рути, указује на могуће активности миграната међу којима је проналазак алтернативних рута кретања према земљама ЕУ, које могу укључивати и транзит преко територије БиХ.

"Случајеви евидентирани ове године указују на то да мигранти из земаља високог миграционог ризика, у појединачним случајевима и мањим групама, настоје користити територију БиХ као транзитно подручје на путу према земљама ЕУ", упозорио је Самарџија.

Према његовим ријечима, у континуитету се евидентирају случајеви држављана Турске који злоупотребљавају безвизни режим са БиХ настојећи да након легалног уласка у БиХ илегално наставе путовање ка земљама западне Европе.

Гранична полиција БиХ активно ради на спречавању кријумчарења држављана Турске, што најбоље илуструју недавно реализоване међународне акције "Босфор" и "Дарданели".

"Предузимамо низ превентивних и репресивних мјера и радњи с циљем надзирања границе - обилазак, надзор и осматрање, прикупљање обавјештајно-безбједносних података, постављање засједа и контролних пунктова, те спровођење оперативних акција и мјешовитих обилазака уз заједничку границу БиХ са сусједним земљама", рекао је Самарџија.

Како би се што успјешније борила са илегалним миграцијама и другим облицима прекограничног криминала, Гранична полиција БиХ учествује у идентификовању и запречавању мјеста погодних за илегалне преласке границе, што представља једну у низу метода које доприносе ефикаснијем надзору границе.

Самарџија је подсјетио да је пројектом запречавања локација погодних за илегални прелазак копнене границе моторним возилима између БиХ и Хрватске, 2008. године запријечено 68 локација на територији БиХ од 118 идентификованих.

Пројектом "Запречавање споредних путева погодних за илегални прелазак границе између БиХ и Црне Горе" идентификоване су 44 локације погодне за илегалне преласке границе, од чега су 22 запријечила надлежна тијела БиХ, а 22 локације надлежна тијела сусједне земље.

Самарџија наводи да се између БиХ и Србије реализују активности на запречавању, а 2015. је парафиран "Елаборат запречавања путних праваца погодних за илегални прелазак државне границе између БиХ и Србије превозним средствима".

Идентификовано је 13 локација које треба да буду запријечене.

"Запречавање се обавља каменим блоковима или рампама. Запријечена мјеста редовно надзиру службеници Граничне полиције БиХ и министарстава унутрашњих послова сусједних земаља", појаснио је Самарџија.

Самарџија је истакао да је због регистровања већег броја случајева кориштења товарног простора теретних моторних возила за кријумчарење миграната, Гранична полиција БиХ увела привремену мјеру појачане контроле и обавезног прегледа свих теретних моторних возила која у БиХ улазе из Србије и Црне Горе.

Извор: СРНА