latinica  ћирилица
03/10/2017 |  10:30 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Недјеље дјетета у Српској

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан организовао је данас традиционални пријем за дјецу из Вртића "Лариса Шугић" у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета.
Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан организовао је данас традиционални пријем за дјецу из Вртића "Лариса Шугић" - Фото: СРНА
Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан организовао је данас традиционални пријем за дјецу из Вртића "Лариса Шугић"Фото: СРНА

Директор Вртића Младен Тепић рекао је да ту установу у овој години похађа 145 дјеце и да постоји потреба за проширењем капацитета.

"Из програма капиталних инвестиција за ову годину издвојена су средства и расписан тендер за доградњу једне просторије вртића", навео је Тепић.

Он је додао да је ово једна у низу дугогодишњих посјета општинској управи и да дјеца имају велика очекивања од начелника.

Сакан је рекао да будућност има Котор Варош, као и дјеца која живе у овој општини.

Он је нагласио да ово јесте Недјеља дјетета, али да је дијете важно сваки дан у години и да се у општинској управи труде да тако и поступају.

Дјеца су припремила пригодан програм и уручила поклоне начелнику, који је за њих обезбиједио слаткише и сокиће.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача уручио је данас, поводом Недјеље дјетета ЛЦД телевизор вртићу "Пчелица Маја".

Дрљача је рекао да локална управа сваке године пригодним поклонима помогне обиљежавање Недјеље дјетета.

"Дјеца због свог узраста не могу сама да се изборе за сва своја права и зато је обавеза одраслих да им помогну да живе у сигурном окружењу", рекао је Дрљача.

Он каже да ће у вртићу "Пчелица Маја" ускоро почети реализација пројекта енергетске ефикасности који су подржали Развојни програм УН, кабинет предсједника Републике Српске и општина Нови Град.

"Вриједност пројекта који предвиђа комплетну реконструкцију вртића је 222.000 КМ", рекао је Дрљача.

Директор вртића "Пчелица Маја" Зоран Страчевић каже да је ове седмице планирано више активности у оквиру којих ће дјеца указивати на своја права.

"Малишани ће данас прошетати улицама града носећи балоне и натписе са правима дјеце. Ове седмице биће организована и радионица са дјецом са посебним потребама, а у петак је планирана `Кестенијада`", навео је Старчевић.

У Дјечијем вртићу "Пчелица Маја" предшколски програм похађа 118 дјеце, а у организационој јединици у Сводни 12.

Чланови Општинског одбора Црвеног крста Пале посјетили су данас породилиште болнице "Неовита", гдје су најмлађој суграђанки уручили пригодан поклон поводом обиљежавања Недјеље дјетета.

Секретар Општинског одбора Црвеног крста Пале Јелена Петровић рекла је Срни да са радошћу обиљежавају ову недјељу, јер се тада друже са најмлађим суграђанима.

"Општински одбор Црвеног крста Пале ове године одлучио је да посјети све институције на подручју општине Пале које се баве радом са дјецом", навела је Петровићева.

Пале - Црвени крст (ФОТО: Срна)

Она је додала да ће ове седмице посјетити и вртић "Бубамара", Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Сунце", Центар за ментално здравље Пале и друге јавне установе.

Петровићева наглашава да Општински одбор Црвеног крста Пале посебан акценат ставља на рад са младима.

Недјеља дјетета обиљежава се сваке године у првој седмици октобра организовањем разних манифестација посвећених дјеци, породици и породичном окружењу и подизању свијести родитеља и околине о њиховом значају.

Слоган овогодишње манифестације је "Дјечији свијет - мој свијет".

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је данас организовао пријем за три групе дјеце из соколачког вртића, поручио је да свијет одраслих мора обратити пажњу на дјецу, на њихова права и треба стварати услове за њихово квалитетније одрастање и школовање.

Бјелица је истакао да је у овој години локална управа значајно помогла да Установа за предшколско васпитање и образовање обезбиједи и опреми још једну просторију за нову групу уписне дјеце у вртић и набави нови намјештај за кухињу.

Соколац, Недјеља дјетета - Бјелица, пријем (Фото: СРНА)

Он је рекао да се поводом Недјеље дјетета годинама организује пријем за дјецу из соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање.

"Сваке године уприличимо ово лијепо дружење са малишанима, угостимо их, разговарамо са њима, а они нам заузврат рецитују, пјевају и тако нам уљепшају дан", каже Бјелица.

У буџету општине Соколац за ову годину за рад Установе за предшколско васпитање и образовање према недавно усвојеном ребалансу планирано је 491.360 КМ.

У соколачком вртићу су, како кажу, задовољни односом локалне управе према овој установи када је ријеч о обезбјеђивању услова за њихово функционисање.

Предсједник Скупштине општине Шамац Николина Шкрбић и начелник Службе за друштвене дјелатности Слободан Стојић посјетили су у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета шамачко Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама.

Шкрбићева је рекла новинарима да би сваки дан, а посебно ове седмице, требало промовисати права дјеце, водити рачуна о њиховим потребама и о друштвеној одговорности одраслих према дјеци.

"Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама за ову годину има на располагању 4.000 КМ из општинског буџета. То су посебна средства која им се дозначавају на мјесечном нивоу. Средства се намјенски користе за креативну радионицу", појаснила је Шкрбићева.

Шамац - посјета Удружењу грађана за помоћ лицима са посебним потребама (Фото: СРНА)
 
Предсједник Удружења грађана за помоћ лицима са посебним потребама Станислав Миловановић каже да ово удружење обиљежава Недјељу дјетета креативним радионицама и дружењем, а да у четвртак, 5. октобра, очекују посјету дјеце из обданишта "Радост" из Шамца.

Миловановић је истакао да у Удружењу борави осморо дјеце са посебним потребама, а да их на шамачком подручју има 40.

"Позивам родитеље који имају дјецу са посебним потребама и са тешкоћама у развоју да доведу дјецу у Удружење јер ми овдје на све начине покушавамо да их социјализујемо, имамо психолога, волонтере професоре разредне наставе, који им указују на важне ствари за њихов живот", додао је Миловановић.

Недјеља дјетета обиљежава се од 3. до 8. октобра.

Полазници Клуба за дјецу "Кестенко" у Костајници укључили су се у обиљежавање Недјеље дјетета шетњом кроз град са натписима који упућују на дјечија права.

Директор ове образовне установе Драгана Дејановић рекла је да су право на живот, игру, мишљење и школовање само нека од дјечијих права на која треба свакодневно упућивати, а посебно у току Недјеље дјетета.

Она је навела да се Недјеља дјетета у костајничком вртићу обиљежава разним активностима са нагласком на породицу, пријатељство и игру.

"Посебно бих истакла акцију прикупљања играчака коју реализујемо у сарадњи са родитељима. Нашу акцију смо назвали `Играчке нас баш веселе` и позивамо све наше суграђане и предузетнике да нам се придруже и поклоне играчке полазницима вртића", рекла је Дејановићева.

Клуб за дјецу "Кестенко" похађа 50 дјеце узраста од три до шест година.

Недјеља дјетета у Републици Српској обиљежава се до 8. октобра под слоганом "Дјечји свијет - мој свијет".

Извор: СРНА