latinica  ћирилица
03/10/2017 |  11:03 | Аутор: РТРС

Почиње са радом Комисија за анализу спровођења закона

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске саопштило је да данас почиње са радом Комисија за анализу стања у јединицама локалне самоуправе у вези са спровођењем два закона о локалној самоуправи.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Комисија, коју је формирало ресорно министарство, анализираће стање у вези са споровођењем Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.

Ресорни министар Лејла Решић истакла је да је основни задатак ове комисије да даје препоруке и отклања извјесне нејасноће тамо гдје је то потребно.

"Можемо бити задовољни спровођењем ова два законска рјешења на терену. Нема блокираних локалних заједница и нема више незаконитог запошљавања", каже Решићева.

Из Министарства напомињу да ће, пошто је ријеч о законима који су на снази годину дана, анализа имати савјетодавни карактер и њен циљ је успостављање и унапређење сарадње ресорног министарства и локалних заједница у спровођењу и тумачењу наведених законских прописа.

Из ових закона произилазе и обавезе доношења општих аката у локалним заједницама, гдје су прописани рокови за њихово доношење.

Комисија ће обићи све јединице локалне самоуправе у Републици Српској након чега ће ресорно министарство сагледати стање и сачинити препоруке.

Извор: СРНА