latinica  ћирилица
03/10/2017 |  12:32 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Дуњић: 10. октобра сјећање на страдање Срба западне Крајине

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја, Велимир Дуњић, очекује да ће обиљежавање 22 године од страдања Срба у западној Крајини 10. октобра у Мркоњић Граду бити најмасовнији скуп до сада у моменту када Хрватска жели да српски народ прогласи агресором.
Састанак Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Састанак Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Дуњић је на данашњем састанку Пододбора у Мркоњић Граду, којем су присуствовали начелници општина и предсједници борачких организација из 13 западнокрајишких општина, подсјетио да је раније договорен програм обиљежавања 22 године од страдања на овом подручју гдје су припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ са вјековних огњишта протјерали 120.000 Срба и починили стравичне злочине.

Припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ су у јесен 1995. године из 13 западнокрајиших општина са вјековних огњишта протјерали 120.000 Срба и починили стравичне злочине. Ове општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ. У Мркоњић Граду је из велике масовне гробнице ексхумирано 181 тијело жртава, међу којима је 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника МУП-а Српске. Међу ексхумиранима је и 10 жена.

У мањим масовним гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела. Иако су познати налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

Извор: СРНА