latinica  ћирилица
03/10/2017 |  12:45 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Стручно образовање и квалитет рада у фокусу новог Закона о средњем обрзовању

Стручно образовање и квалитет рада средњих школа у фокусу су новог Закона о средњем обрзовању и васпитању, рекла је данас у Зворнику представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Славица Купрешанин.
Зворник - Купрешанин, јавна расправа - Фото: СРНА
Зворник - Купрешанин, јавна расправаФото: СРНА

Она је на јавној расправи о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању истакла да је Нацрт закона структурисан тако да се највећи дио промјена односи на средње стручно образовање, уз уважавање општег и умјетничког образовања.

"То је због тога што 76,4 одсто укупног броја ученика и школа управо школује будуће генерације за стручно средње образовање или за тржиште рада или наставак образовања на високошколским установама", рекла је Купрешанинова, која је и савјетник министра просвјете и културе Републике Српске.

Према њеним ријечима, новина у односу на још важећи Закон о средњем обрзовању и васпитању односи се комплетно на практичну наставу, јер су ученици у средњим стручним школама у обавези да спроведу праксу у трајању од 15 дана у континуитету у наставној години.

Истичући да се Нацртом закона предвиђа да директора средњих школа бира Влада Републике Српске на приједлог министра, Купрешанинова је напоменула да овим рјешењем директор има одговорност и према ресорном министарству и према Влади.

Она је рекла да је ново рјешење доношење развојног плана школе.

"Школе су до сада биле у обавези да донесу годишњи програм рада, а сада, односно према Нацрту закона, у обавези су да донесу развојни план школе за четири године у којем би требало да буде наведено све што је битно и за школу и за локалну заједницу", навела је Купрешанинова.

Она је подсјетила да је расправа о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању до сада одржана у Приједору, Добоју, Бијељини и Зворнику, те да предстоје јавне распрева још у Требињу и Источном Сарајеву.

Директор Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника Биљана Писић сматра да је Нацрт закона веома добро и стручно урађен.

"То је оно што нам је требало, нарочито у стручним школама када је ријеч о стручном образовању", навела је Писићева и додала да овај нацрт на неки начин предвиђа едукацију не само професора, него и послодаваца, те да појачава и координацију између послодавца, родитеља и професора.

Извор: СРНА