latinica  ћирилица
03/10/2017 |  13:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Спремни смо, за БиХ, ставити на сто 500 милиона евра

Цијела међународна заједница сагласна је да су БиХ потребне реформе, рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

На конференцији поводом промоције књиге "Визија 2020: Реформе у БиХ - пут ка европској будућности" у Сарајеву, Вигемарк је оцијенио да је реформска агенда успјела вратити БиХ на пут према ЕУ. Он је истакао да што буду успјешније структурне реформе, биће већи отпор, али да БиХ не треба да одустане на пола пута.

"Ми смо спремни да ставимо на сто 500 милиона евра чим власти на сто ставе договорене акцизе. Сад је вријеме да се одлучи хоће ли ове мјере бити прихваћене. Ми ћемо поштивати сваку одлуку власти. Дугорочни циљеви битнији су од краткорочних политичких поена. Заједно можемо оживјети напредак и направити значајна побољшања за животе грађана", каже Вигемарк.

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман нагласила је потребу да у БиХ буде усвојен закон о акцизама.

"Порези никада нису популарни, али ако акцизе буду усвојене, моћићемо даље да радимо и проводимо визију БиХ као чланице ЕУ.

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон нагласио је да је у БиХ прерано почела предизборна кампања, што није прихватљиво.

"Избори су далеко, још годину дана, али некад се чини да су ту за неколико седмица. Свједоци смо популистичке политике, умјесто фокуса на дугорочни напредак", истакао је Фергусон.

Извор: СРНА