latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:22 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Петровић: Градска власт препознаје потребе старих

Град Требиње препознаје потребе старијег становништва и настоји да им пружањем различитих видова помоћи омогући здравији и лагоднији живот, рекао је данас у Требињу градоначелник Лука Петровић, приликом обиљежавања 10 година рада Дневног центра који дјелује при Центру за социјални рад.
Требиње - Дневни центар - Фото: СРНА
Требиње - Дневни центарФото: СРНА

Петровић је истакао да Градска управа никада није одбила ниједан захтјев за пружање помоћи, наглашавајући да ће тако чинити и убудуће, јер градска власт и служи да би препознала потребе ове категорије становништва.

Наводећи да су врло важни дружење и комуникација међу старим лицима, Петровић је рекао да су у току преговори са општином Вишеград и "Хидроелектранама на Дрини" о размјени пензионера, односно о томе да на неколико дана овдашњи пензионери иду у "Вилину влас", а вишеградски дођу у Требиње.

"Настојаћемо да организујемо и друге излете, да би наши старији грађани били што задовољнији и да знају да неко брине о њима", рекао је Петровић, поздрављајући окупљене на свечаности.

Менаџер за социјалне услуге у Центру за социјални рад Жељка Варага рекла је да је основни циљ Дневног центра побољшање квалитета живота старих особа, напомињући да је он остварен и да се оснивање центра у потпуности показало као оправдано.

"Дневно збрињавање старих особа одвија се у партнерству Центра и Кола српских сестара. Основна дјелатност Дневног центра је дневни боравак у оквиру којег се одвијају радноокупационе активности према жељама корисника, психосоцијална подршка старим особама, здравствено просвјећивање, креативне активности, као и појединачни и групни рад са корисницима", навела је Варага.

Она је подсјетила да је на почетку отварања Центра услуге користило 20 корисника, да би у прошлој години услуге свакодневно у просјеку користило 30 старих особа, углавном жена.

Свечаности обиљежавања десет година рада Дневног центра присуствовала је и Соња Попов која свих тих година долази у центар гдје се дружи и, каже, проводи најљепше тренутке.

"Одушевљена сам првенствено љубазношћу радника Центра за социјални рад, као и Дневног центра који води рачуна о нама као о члановима своје породице", рекла је Попов и додала да су им редовно омогућени и здравствени прегледи.

Она је истакла да јој се посебно свиђа што имају разне радионице, прославе, обиљежавања значајних датума, те напоменула да увијек добију и пригодне поклоне за рођендане и 8. март.

Извор: СРНА