latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:37 | Аутор: РТРС

Брнабић: Прикључење ЕУ је маратон

Улазак у Европску унију је питање издржљивости а не конкуренције, рекла је данас у интервјуу за бриселски портал EURACTIV.com премијерка Србије Ана Брнабић признајући ипак да је циљ Србије да затвори сва преговарачка поглавља између 2020. и 2022.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"За Србију је приступање ЕУ попут маратона", рекла је премијерка и додала: "Када трчиш маратон, не такмичиш се против неког другог, него против себе. У том смислу, не мислим да неку земљу треба да брине ко је први а ко други".

Прва жена премијер Србије је у интервјуу такође истакла напредак који је Србија постигла у посљедње три године са циљем да поново постигне макроекономску стабилност и фискалну дисциплину.

На питање да ли се слаже са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, који је недавно у говору о стању Уније рекао да би Србија и Црна Гора могле да уђу у ЕУ до 2025, Брнабић је казала да не треба да причамо о томе када ћемо се прикључити ЕУ.

"По мени је пут важан као и сама дестинација. То је моја порука цијелом региону. То је маратон, бити фокусиран на спровођење реформи је најефикаснији начин јер је важно за вашу земљу", додала је премијерка.

Ипак, како је признала, циљ Србије је да затвори сва преговарачка поглавља измедју 2020. и 2022. "Можда је 2020. мало амбициозна али је 2022. много реалнија", објаснила је Брнабић.

Како се наводи, још постоје основни услови које треба испунити за отварање пута ка процесу евроинтеграција владавина права, борба против криминала и корупције, добри сусједски односи, основна људска права, слобода изражавања.

Брнабић је као комплексно питање које треба ријешити издвојила заштиту природне средине додајући да њена влада има министарство екологије које се тиме бави.

"Напорно радимо да спроведемо све важне реформе", истакла је премијерка Србије у интрервјуу за бриселски портал.

Када је ријеч о Косову, Брнабић је на питање да ли одбијање Србије да призна Косово може да омета пут Србије у ЕУ одговорила да тај проблем "не стоји" јер неке чланице ЕУ такође нису признале Косово.

"Не знам зашто би то било нешто друго. Шпанија је рекла да 'чак и да Србија призна Косово, она никада неће'. Не мислим да ће то бити предуслов за улазак у ЕУ", рекла је Брнабић.

Више од 110 земаља је признало независност Косова, укључујући САД и све осим пет чланица ЕУ, али Србија то одбија.

Извор: Бета