latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:54 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Завршетак новог ГП Градишка до краја марта 2018

Управа за индиректно опорезивање БиХ ће, према плановима, до краја марта 2018. године завршити нови царински терминал и будући гранични прелаз Градишка, саопштено је данас из УИО.
Градишка -  Гранични прелаз - Фото: РТРС
Градишка - Гранични прелазФото: РТРС

"Већ је завршена изградња прве фазе прелаза и царинског терминала Градишка која је коштала 8,4 милиона КМ. У току је изградња друге фазу која је уједно и завршна и која ће коштати нешто више од 14 милиона КМ", наводи се у саопштењу.

Из УИО истичу да ће изградњом новог граничног прелаза и царинског терминала у Градишци, постојећа царинска испостава која се налази у центру Градишке, бити пресељена на нову локацију на траси ауто-пута Бањалука-Градишка.

У саопштењу се додаје да ће то у многоме растеретити саму Градишку јер неће бити потребе да сам центар града буде константно блокиран бројиним камионама који чекају за увозно или извозно царињење робе, већ ће све одвијати на локацији новог царинског терминала ван града.

Градилиште новог царинског терминала и будућег новог граничног прелаза данас је посјетио директор УИО БиХ Миро Џакула са начелником општине Градишка Зораном Аџићем.

"Према плановима, УИО ће до краја марта 2018. године у потпуности завршити нови, најмодернији и навећи царински терминал и гранични прелаз у БиХ", истиче се у саопштењу.

Из УИО БиХ подсјећају да се гранични прелаз и стари царински терминал Градишка тренутно налазе у самом центру града и стварају се огромне гужве, посебно због чињенице да је то једини прелаз на сјеверу БиХ који има статус прелаза са свим потребним инспекцијским контролама за промет свих врста робе, укључујући и робу животињског и биљног поријекла.

"Оног тренутка када буде завршен и пуштен у промет и нови мост преко ријеке Саве, камиони више уопште неће пролазити кроз град", наглашавају из УИО.

Извор: Срна