latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:49 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

У Приједору "Дани воћа 2017" (ВИДЕО)

У Приједору отворена манифестација "Дани воћа 2017".
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Производе је изложило четрнаест пољопривредних произвођача из овог града.

Слично као у осталим дијеловима Српске, и Приједорски воћари овогодишњу сезону оцијенили су као веома лошу. Изузетно неповољни временски услови у већини воћњака изазвали су готово стоодстотну штету. Ипак, град Приједор обезбиједиће помоћ произвођачима чији воћњаци су највише страдали.

Манифестација на Малом градском тргу окупила је воћаре из Приједора, а са циљем да суграђане упознају с квалитетом својих производа.

Међутим, воћари мало чим могу да се похвале, јер им ове године ништа није ишло наруку. Априлски мраз и ниске температуре у периоду цвјетања, утицали су на то да принос воћа буде готово катастрофалан.

Штета у приједорским воћњацима процијењена је на преко 800 хиљада марака. Како би катастрофално стање бар донекле санирали, произвођачима воћа у сусрет ће изаћи градска управа.

- Покушаћемо да као локална заједница изнађемо рјешење, и субвенционирамо односно намиримо дио штете за све кориснике који имају интензивне засаде воћа, каже Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде града Приједора.

- Ми ћемо им помоћи, а за идућу годину ћемо тражити рјешење да се подигне и хладњача да би воћари имали гдје да задрже своје производе, да не пропадају, поручио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

На подручју Приједора регистровано је око стотину пољопривредних произвођача који се баве интензивном производњом воћа.