latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:59 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Варади: Нема разлике између Косова и Каталоније

Професор међународног права Тибор Варади сматра да став Европске комисије да Косово и Каталонија нису упоредиви зато што је Шпанија чланица ЕУ нема упориште у међународном праву.
др Тибор Варади - Фото: ПОЛИТИКА
др Тибор ВарадиФото: ПОЛИТИКА

"То да ЕУ нерадо види отцепљење Каталоније, то је очито, али да ту постоји нека међународноправна шема, која је различита од Косова или Крима или Шкотске, то заиста не видим", рекао је Варади за Танјуг.

"Нема јасног става међународног права о томе на који начин би се путем самоопредејљења једна јединица могла издвојити из једне државе, али не видим основе да се направи разлика између Косова и Каталоније, тим прије што на Косову заправо и није било референдума", додаје Варади.

Према његовим ријечима, историја је углавном показала, од Првог свјетског рата и надаље, да су осамостаљења била могућа у једној специфичној међународној ситуацији и код једног веома специфичног односа снага.

"Заиста ми је тешко да наведем неке правне принципе, јер је у случају Косова Међународни суд правде, када је дао савјетодавно мишљење о Косову, заправо избјегао питање да ли је осамостаљивање Косова у складу са међународним правом и одговорио на питање да ли је декларација о независности у складу са међународним правом", каже Варади.

Он оцјењује да је тако на највишем нивоу избјегаван одговор на ово врло сложено питање – питање права на самоопредјељење.

Варади истовремено сматра да Каталонија не може да очекује значајнију међународну подршку у оваквим околностима.

"То не бих могао да објасним принципима међународног права, али је то логично у слиједу политичке праксе", рекао је Варади.

На питање да ли би неко од званичника ЕУ требало да објасни став који је изнио портпарол ЕК, а који је веома увредљив за земље ван ЕУ, у овом случају пре свега за Србију, која пропагира европске вредности и очекује улазак у европску заједницу, а добија поруку да те вриједности подразумијевају различите аршине, Варади каже:

"Не би било први пут да су званичници ЕУ или званичници других држава мијењали своје изјаве. Мислим да би овакав став свакако требало објаснити, мада не видим како би се он могао објаснити, осим да се преформулише или једноставно измијени."

Извор: Танјуг