latinica  ћирилица
03/10/2017 |  17:03 | Аутор: РТРС

Богданић: Накнаде би требало обавезно исплаћивати до 20. у мјесецу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и представници Градске организације слијепих и слабовидих Бањалука сагласили су се да би Влада Српске требало да усвоји обавезујућу одлуку да накнаде за туђу његу и помоћ другог лица убудуће буду исплаћиване до 20. у мјесецу.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

Богданић је на данашњем састанку са представницима ове организације изразио жаљење што је исплата за туђу његу и помоћ каснила девет дана, те оцијенио да би доношење одлуке о исплати ове надокнаде обавезала и ресорно, али и Министарство финансија да те обавезе убудуће буду исплаћиване до 20. у мјесецу.

"Прихватио сам да информацију предложим министрима, те да Влада донесе одлуку, односно закључак и да то буде обавеза Владе да је испуни у задатом року", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, издвајања за туђу његу и помоћ износе између 1,6 и 1,7 милиона КМ на мјесечном нивоу, а у Републици Српској ову накнаду прима више од 20.000 лица.

Он је изразио наду да ће градске организације и удружења лица са инвалидитетом интензивирати сарадњу са Савезом лица са инвалидитетом, како би се постигли што бољи резултати.

Богданић је подсјетио да је ресорно министарство прије два мјесеца са представницима Савеза лица са инвалидитетом договорило да се формира тијело у чијем ће саставу, осим њега, бити и министар финансија Зоран Тегелтија, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Фонда здравственог осигурања, предсједник и потпредсједник Савеза општина и градова Српске, као и представници свих савеза и удружења лица са инвалидитетом од јавног интереса.

"Имали смо састанак 15. септембра, на којем смо дефинисали смјернице у ком правцу ћемо радити", рекао је Богданић.

Он је навео да су тиме обухваћени захтјеви Градске организације, али и шири проблеми са којима се сусрећу лица са инвалидитетом.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Бањалука Радомир Радановић изразио је задовољство јер је Богданић уважио захтјеве представника ове организације, те што је разговор донио и резултате.

"Договорили смо се и да у координацији са савезима лица са инвалидитетом радимо на стратегији и побољшању права ових лица, за чију израду је формирана радна група", рекао је Радановић.

Радановић је изразио наду да више неће бити разлога за протесте, те да ће представници организације сутра, умјесто најављене протестне шетње, окупити своје чланство на истом мјесту.

"Изнијећемо све ове наше захтјеве и показати јавности да ћемо и убудуће на тај начин вршити притисак уколико динамика рјешавања проблема не буде ишла у жељеном смјеру", навео је Радановић.

Поједини медији јуче су пренијели да су цивилни инвалиди града Бањалука најавили протесте због кашњења у исплатама накнада за туђу његу и помоћ.

Извор: Срна