latinica  ћирилица
03/10/2017 |  17:05 | Аутор: РТРС

Пале- Представа "Оловни војник и балерина" одиграна за основце

Позориште лутака из Ниша данас за ученике основних школа "Пале" и "Србија" одиграло представу "Оловни војник и балерина" рађену по мотивима Ханса Кристијана Андерсена, а у режији и драматизацији Дарка Ковачовског.
Источно Сарајево- Лут фест - Фото: СРНА
Источно Сарајево- Лут фестФото: СРНА

Представа је изведена у Културном центру Пале у оквиру пратећег програма "Лут феста 2017", на коме нишко Позориште лутака наступа сваке године.

- Лут фест прославља 18. рођендан, а ми смо на неки начин дио његове историје. Постао је познат и престижан фестивал у региону, тако да нам је част да се одазовемо сваком позиву - рекла је Зорица Филиповић из нишког позоришта.

Она додаје да је велико задовољство учествовати на фестивалу у конкуренцији представа, које долазе из цијелог свијета и гдје је за осамнаест година представљено 36 позоришта из различитих земаља.

За представу "Оловни војник и балерина", којом се позориште ове године представља, Филиповићева је рекла да је ријеч о класичној марионетској представи, рађеној по чувеној бајци, те да је то једна лијепа и њежна прича.

Она је навела да класична марионетска представа није често заступљена у модерним театрима, али да се они труде да његују све врсте луткарства и његове технике.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2017 отворен је у недјељу у Источном Сарајеву, а покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, суфинансијери су Град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Генерални медијски покровитељ Лут феста 2017 је Радио-телевизија Републике Српске. Медијско спонзорство су прихватили и новинске агенције СРНА, ФЕНА, листови Глас Српске, Блиц, Независне новине, те телевизије БХРТ, БН ТВ, ОСМ, ТВ Елта и Алфа ТВ.

Извор: СРНА