latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:13 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

ММФ потврдио ваљаност података Владе Српске о дефициту (ВИДЕО)

Да је финансијски дефицит Српске мањи од 40 милиона марака потврдио је и ММФ.
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com) -
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com)

Након што је потврђенио да су подаци Министарства финансија тачни, министар Зоран Тегелтија тражи јавно извињење свих који су га нападали у сукобу са Главним ревизором.

И, док за ММФ нема дилеме колики је дефицит Српске, још се питају хоће ли бити усвојен Закон о акцизама и омогућена изградња аутопутева у БиХ.

За мисију Међународног монетарног фонда ваљани су подаци о дефициту које је дало Министарство финансија Републике Српске. То је медијима рекао резидентни представник ове међународне институције у БиХ Франциско Пароди.

- Ми смо анализирали ситуацију и закључили да су подаци које су доставиле власти Републике Српске тачни и у складу са нашим захтјевима. Наша процјена фискалног дефицита буџета Републике Српске за 2016. вјероватно ће остати у обиму од 35 до 45 милиона КМ. Дакле, наша оцјена фискалног извршења Републике Српске за 2016. није се промијенила због ревизорског извјештаја, напомиње Пароди.

Минстар финансија Зоран Тегелтија, који је био мета удара због извјештаја главног ревизора тражи јавно извињење свих који су тврдили да Влада прикрива податке о дефициту. Ово је, каже, сатисфакција за министартво на чијем је челу.

- Надам да је данас свима у свијету јасно да основни подаци на основу којих се израчунава јавни дуг и финансисјки дефицит су подаци којих се придржава ММФ, истиче Тегелтија.

Представник ММФ-а је поновио да је неопходно и повећање акциза ради финансирања изградње ауто-путева и путева. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић данас се залаже за нови приједлог текста Закона. Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручује: за Српску је релевантан једино текст закона о акцизама који су усагласиле ентитетске владе.

- Покушај увођење било којег другог рјешења било би чисто експериментисање и импровизација, а тога смо се већ превише нагледали у институцијама БиХ. Што се нас тиче, релевантан је онај текст о којем се Влада Републике Српске већ изјаснила и тај текст ће подржати наш посланички клуб. За неко друго рјешење Звиздић може тражити подршку посланичког клуба СДС-а с којим је у коалицији, поручује премијерка Цвијановић.

Пред власти у БиХ изнесена је још једна понуда - ако прихвати нови закон о акцизама, Европска унија је спремна да "на сто" стави 500 милиона евра. Обећао је то шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.