latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:15 ⇒ 04/10/2017 | 08:07 | Аутор: РТРС

"Државним путевима" до новог отимања имовине Српске? (ВИДЕО)

Институције БиХ поново игноришу ставове Републике Српске.
Стратегија "државне цесте" - Фото: РТРС
Стратегија "државне цесте"Фото: РТРС

Општи дио Оквирне стратегије саобраћаја БиХ усвојен је, без усаглашавања са ресорним министарством Српске. Иако су ентитети искључиви власници путева, уведенa је нова категорија "државни пут".

Да ли је ријеч о новом покушају отимања имовине Републике Српске?

Двије ентитетске и стратегија Брчко дистрикта – ови документи ушли су у Оквирну стратегију саобраћаја БиХ. На тај дио институције Српске немају замјерке, јер су њихови ставови уважени. Али имају на општи дио текста, којим је уведена непостојећа категорија пута – државни пут.

- Ако имамо државне путеве, ако имамо власника инфраструктуре са нивоа државе, онда би се појавили и нови управљачи том инфраструктуром што је и против Устава Републике Српске и против Дејтонског споразума, каже Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Због тога што су ентитети власници инфраструктуре, Српска је, подсјећа Трнинић, тражила ротацију министара при представљању пројеката Транспортној заједници. БиХ ни надлежно министарство у Савјету министара, немају надлежност да одлучују о томе. Увођењем појма државни пут, та надлежност била би им дата, упозорава министар саобраћаја.

- Постоји опасност да се у неком моменту и неки наши путеви прогласе државнкм на основу ових прописа или да се евентуално неки путни правци прогласе државним и онда се тражи нек финансирање у неком омјеру, истиче Трнинић.

Списак примједби Српске на усвојену Оквирну стратегију је подугачак. По објављивању у Службеном гласнику БиХ изнесено је 47 коментара уз пратећа образложења. На њих никада није одговорено. Одговор ресорног министра Исмира Јускa није стигао ни на наш упит. Министар безбједности Драган Мектић тврди да je Српска била укључена у доношење документа.

- Не вјерујем да је то могло ићи без ентитетске сагласности. У то готово па сам сигуран, каже Мектић.

Ово ће, између осталих, бити и једна од тема заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ.