latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:22 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Поново проблеми са пасошима (ВИДЕО)

Тендер за набавку, пети до сада, поново је обустављен, и то због жалбе румунске компаније Прима-техник Сервис.
БиХ пасош - Фото: РТРС
БиХ пасошФото: РТРС

О жалби на тендер, расписан 10. августа, изјасниће се Канцеларија за разматрање жалби БиХ. Судећи према ранијим искуствима, коначна судбина петог покушаја набавке пасошких књижица требало би да буде позната тек почетком новембра.

ИДЕЕА скоро двије године покушава да спроведе тендер за четворогодишњу набавку пасошких књижица и то им не полази за руком. Вриједност тендера је 25 милиона марака. Прописану технологију могу да понуде само три компаније у свијету и то за цијену знатно већу у односу на друге технологије које користе остале држава Европе и свијета. Управо овако расписан тендер поново је БиХ довео у неугодан положај. 

"Нема никаквих опасности о овом питању. Агенција има важећи уговор са тренутним добављачем пасошких књижица МИЛБАУЕР д.о.о. Бања Лука до 22.марта 2018. године.", наводи ИДЕЕА.

Уговор с овом компанијом већ је једном, у марту 2016. године продужен. Још тада појавили су се проблеми са издавањем пасоша с обзиром на то, да грађани у року од мјесец дана, који је прописан законом, нису добијали путну исправу. Тренутно на мјестима гдје се издају пасоши нама проблема. Међутим, и бањалучком ЦИПС-у поручују да би их могло бити, уколико се ово питање не ријеши до марта.

Четврти тендер, расписан почетком јуна, пропао је након жалби француске компаније Гемалто. Канцеларија за разматрање жалби као разлог поништења тендера наводи да уговорни орган преферира добављача за који има сазнање да има одређене машине. Из ИДЕАА-е су због бројних проблема око тендера тражили измјене Закона о јавним набавкама, које би, како кажу, требало да онемогуће појављивање оваквих проблема. 

"Ова материја ће бити задатак радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама БиХ, а састав ове групе тек треба да размотри Савјет министара БиХ", наводи ИДЕЕА.

Према тендеру, све активности у вези са набавком пасоша морају бити спроведене до 21. марта наредне године. Добављач до тог рока мора да испоручи обрасце пасоша и изврши све припреме, али није дефинисано када почиње да тече рок. Међутим, њих је могуће дефинисати тек када уговор буде потписан. Када ће то бити, још је неизвјесно. Надлежна комисија тек би требало да размотри жалбу румунске компаније.