latinica  ћирилица
04/10/2017 |  07:27 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Професорима плате мање 30 одсто

Сенат Универзитета у Бихаћу донио је одлуку којом се предвиђа смањење личних примања професора ове високошколске установе за 30 посто, а истовремено је донесена одлука о значајном смањењу ангажмана гостујућих предавача.
Бихаћ - Фото: илустрација
БихаћФото: илустрација

Декан овог универзитета Фадил Исламовић истиче да је процијењено како ће се на овај начин, на годишњем нивоу, остварити уштеде од преко 500.000 марака.

"Због свеукупне ситуације у образовању и великих финансијских проблема одлучили смо се на овај корак и упутили такав приједлог Влади УСК. Истовремено, овим поручујемо да смо спремни дијелити тешку ситуацију у друштву", истакао је Исламовић.

Он је потврдио да број студената на Универзитету у Бихаћу никада није био мањи, а да су у прву годину студија уписана свега 562 студента, што је најмањи број уписаних у послијератном периоду.

Поређења ради, прије десет година број уписаних студената у прву годину студија био је за 4.000 већи. Исламовић каже како су узроци значајно смањеног интереса за студирање на Бихаћком универзитету вишеструки, а један од њих је све већи број младих људи из Унскосанског кантона који након окончања средњошколског образовања одлазе ван граница БиХ.

Добри познаваоци ситуације на Универзитету у Бихаћу, међутим, сматрају како су оваквој ситуацији у протеклом периоду кумовала и бројна негативна дешавања везана за ову високошколску установу, као и лош квалитет образовног процеса.

У протеклом периоду Универзитет су потресале бројне афере, почевши од ненамјенског трошења средстава, па до избора новог руководства и безвлашћа које је потрајало више од пола године, те значајно наштетило угледу ове установе.

Извор: Независне