latinica  ћирилица
04/10/2017 |  07:54 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Махмуљину

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

На прошлом рочишту 13. септембра свједочио је начелник у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Горан Крчмар, који је рекао да су припадници 328. бригаде Трећег корпуса заробили 50 људи, које су предали бригади "Ел муџахедин", а осим њих заробљено је још 14 људи који су одведени у муџахедински логор у Гостовићима.

Крчмар је, између осталог, рекао да је 1997. године гробница у мјесту Вучица са 64 тијела убијених Срба у муџахединском логору у Гостовићима била измјештена, што, како каже, није могао да учинити појединац, већ је системски прикриван злочин.

Он је навео да је федерална Комисија за тражење несталих 2006. године, мимо правила, вршила ексхумацију тијела, не обавијестивши српску страну.

Рочиште у предмету Махумљин заказано је у 9.00 часова.

Извор: СРНА