latinica  ћирилица
04/10/2017 |  08:45 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Индијски медији: Сарајево регрутује џихадисте

Терористичка организација "Исламска држава" у Сарајеву има своју ћелију која регрутује добровољце и шаље их у Сирију и Ирак, али и финансира активности ове организације, пише индијски лист "Њу индијан експрес".

Позивајући се и на потврде власти БиХ, лист је објавио причу о софистицираној и замршеној мрежи којом новац, прикупљан широм свијета, преко БиХ, Турске и Либана долази на подручја под контролом "Исламске државе". Према истом извору, само посредством једног лица и његове мреже помагача у Сарајеву, Истанбулу и Бејруту, у џепове вођа терориста слило се нешто више од шест милиона КМ, преноси "Дневни аваз".

Индијски лист објавио је да је, истражујући активности припадника "Исламске државе" бизнисмена Џамала Набила, који је промијенио име у Абу Набил, специјална полицијска јединица за борбу против онлајн криминала установила да су курири из Сарајева, Истанбула и Бејрута новац односили у Раку и Анбар.

У истом тексту наведено је да су истражиоци открили тек врх леденог бријега мреже "Исламске државе". Осим Индије, БиХ, Либана и Турске, у велику истрагу укључени су и Уједињени Арапски Емирати, гдје Абу Набил често борави. Након што је ухапшен у Мумбаију, откривен је и рачунар који је користио, а у којем су нађене инструкције за израду бомби, наводи "Њу индијан експрес".

Извор: СРНА