latinica  ћирилица
04/10/2017 |  09:24 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Трибунал скрива здравствену документацију генерала Младића?

Из притворске јединице у Шевенингену константно опструишу наше захтјеве и не дају нам комплетну здравствену документацију генерала Ратка Младића, тврди за Новости бранилац генерала Младића, Бранко Лукић.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Трибунал, међутим, то демантује. Из Хага поручују да је у питању неспоразум и да је потребно одржати састанак и то разјаснити.

Адвокат Лукић наглашава да посљедњих девет мјесеци стално траже медицинску документацију генерала Младића.

- Достављају нам налазе на кашичицу. Позивају се на нека бесмислена правила, траже прецизирање и одуговлаче. Шта има нејасно ако се каже дајте нам све? - наводи Лукић. - Покушавају да нас доведу у ситуацију, да кад наши љекари дођу, да немају све потребне медицинске папире и не могу да обаве одговарајући преглед. Тако њихов налаз не би био потпун и свеобухватан - додаје он.

Из Трибунала су у уторак објавили да су генералу Ратку Младићу у фебруару ове године доставили цјелокупну документацију из његовог здравственог картона. Кажу да је у мају прихваћен захтјев заточеног генерала да му се након сваког прегледа или интервенције достављају двије копије љекарског извјештаја, али не кажу да ли су то и чинили. Крајем августа одбрана је тражила све скенере, доплере и остале тестове, који су рађени и држе се у електронској форми, а управа је захтијевала да се изјасне на које конкретно мисле.

Трибунал на крају наводи су 26. септембра на диску обезбиједили копије слика свих дијагностичких тестова који су му у притвору радили стручњаци мимо затворских љекара. Кажу и да су позвали Младићевог правног савјетника да дође на састанак да се разјасне ствари и установи процедура око будућих захтјева за добијање медицинске документације, али он на то још није одговорио.

Гаранције које је Влада Србије дала за генеерала Ратка Младића, како би се могао леијчити у болници у Београду, генералова одбрана прослиједиће Трибуналу у Хагу тек кад Младића прегледају српски љекари. Захтјев за пуштање на болничко лијечење браниоци могу поднијети тек кад доктори дају свој налаз и мишљење. За сада су затражили да се тај преглед генерала, због компликоване процедуре, омогући бар у посљедњој недјељи октобра, али још траје натезање са судском бирократијом око прецизирања термина.

Лукић каже да је здравствено стање генерала Младића посљедњих мјесеци драстично погоршано:

- Он стално има притисак 160 и више, а то је недопустиво за људе који су имали три мождана удара. Шећер му прави озбиљне проблеме. Све је то посљедица погрешног лијечења. Не примјењују кардиолошке стандарде из ЕУ и САД за такве болеснике, већ стандарде љекара опште праксе за здраве људе - каже Лукић.

Бланко гаранција

Пошто још није предат захтјев за привремено пуштање Младића на лијечење у болници, Влада Србије је дала бланко гаранцију. То значи да није одређен рок или период када би могли да гарантују за њега, већ да је држава спремна да га преузме кад год би га суд пустио.

Извор: Вечерње новости