latinica  ћирилица
04/10/2017 |  09:51 | Аутор: РТРС

Због ових шест промјена НБА лига неће бити иста!

Сезона у којој ће чак шесторица српских играча заиграти у САД биће прекретница за најјачу лигу из неколико разлога. Крупне новине већ су ступиле на снагу.
НБА (Фото:AP/Jae C. Hong) -
НБА (Фото:AP/Jae C. Hong)

НБА лига улази у сезону која ће у Србији изазвати вјероватно највећу пажњу још од доба успјеха Влада Дивца и Предрага Стојаковића у Сакраменто Кингсима.

Осим тога што ћемо на паркетима у САД гледати наше новајлије Милоша Теодосића (Ел-Ел Клиперси), Богдана Богдановића (Сакраменто Кингси) и Радета Загорца (Мемфис Гризлији) уз старосједиоце Николу Јокића (Денвер), Бобана Марјановића (Детроит) и Немању Бјелицу (Минесота), америчка кошарка биће интересантна и овдашњој и свјетској публици и из низа других разлога.

Док је шампион Голден Стејт одмарао и водио тихи и бучни "рат" са предсједником Трампом, у Оклахоми је настајао нови "супертим", доласцима Пола Џорџа и Кармела Ентонија код Расела Вестбрука. Истовремено, Бостон се додатно ојачао формирањем нове "осовине" Кајри Ирвинг-Гордон Хејворд, Хјустон је упарио сјајан тандем Крис Пол-Џејмс Харден, а Леброн Џејмс у Кливленду је окупио провјерене снаге-свог најбољег пријатеља Двејна Вејда, али и феноменалног Ајзеју Томаса.

За то вријеме, руководство НБА лиге припремало је терен за наступајућу годину, која ће из неколико разлога бити и заиста нови почетак најјачег такмичења на свијету. Ово су неке од најкрупнијих промјена.

Нових 60 "радних мјеста"

Љето 2017. године остаће упамћено по интересантној новини у НБА-увођењу такозваних "двосмјерних" уговора, који су обезбиједили још 60 "радних мјеста" за кошаркаше у најјачој лиги и у њеном "предворју".

У жељи да афирмише развојну, "Џи" лигу, НБА је по угледу на НХЛ створила нови, "хибридни" статус играча, који би фактички био присутан у оба ранга. Примјера ради, тај играч је дошао на званични тренинг камп НБА екипе, за то добио 50.000 долара изузетих од "селери кепа" и потом је потписао "двосмјерни уговор" који и њему и његовом тиму доноси одређена права и обавезе.

Укратко, играчи са тим уговором могу да током сезоне проведу максимално 45 дана са НБА екипом, односно ван развојног тима. Ако се тај рок "пробије", кошаркаш потписује регуларни НБА уговор или постаје слободан агент. Крајњи рок за потписивање ових уговора је 15. јануар, а највећа могућа зарада играча је 279.000 долара.

У пракси, овај уговор пријуе свега омогућава екипама да доведу играче који би током лигашке фазе сезоне могли да "ускоче" у случају повреде члана "првог" тима. Током плеј-офа ови уговори не важе, а значајно је да је НБА тимовима дозвољено да на овај уговор доводе и играче из Европе, али им је забрањено да у ту сврху плаћају обештећење.

Примјера ради, прошлосезонски плејмејкер Црвене звезде Нејт Волтерс потписао је овог љета "двосмјерни" уговор са Јутом Џез.

Казна за одмарање-100.000 $

Руководовеће тијело НБА лиге ("Board of Governors") такође је, посљедњег дана септембра, усвојило важно правило о условима под којим здрав играч може да одсуствује са утакмице.

С обзиром на то да је претходних сезона канцеларија комесара насумично кажњавала тимове због недовољно оправданог одсуства (великог броја) кошаркаша, ове сезоне то подручје је регулисано одредбом, дефинисаном у неколико тачака.

Укратко, тимовима ће и даље бити допуштено да одмарају кошаркаше када је то неопходно, али ће им бити савјетовано да то раде када играју код куће. Такође, очекује се да највеће звијезде и тада дођу на утакмицу, да сједну на клупу "у цивилу" и да буду доступни навијачима прије утакмице.

"Прије свега, тимовима је забрањено да одмарају кошаркаше током значајних утакмица, које се преносе на националним ТВ каналима. Кршење овог правила биће прекршај, кажњив износом од 100.000 долара.

"Осим у ванредним околностима, тим не би требало да одмара више здравих играча на једној утакмици, а поготово не на гостовању. У ситуацијама када тимови ипак ријеше да одмарају кошаркаше, они би требало да буду видљиви публици (дакле -да сједе на клупи) и да буду доступни навијачима.

"Искрено се надам да ће ова правила бити прихваћена и да ће тимови схватити да имају највећу обавезу према навијачима-према кошаркашкој заједници", изјавио је комесар НБА лиге Адам Силвер.

Први пут-лого и реклама на дресу

НБА лига направила је ове године радикалан заокрет и омогућила тимовима да јасно на опреми истакну и лого познатог произвођача и рекламу спонзора.

Послије 11 година, НБА и Адидас су прекинули сарадњу, па је овог љета званично ступио на снагу осмогодишњи уговор лиге са компанијом "Најк", незванично вриједан око милијарду долара.

Реклама на дресовима (Фото:AP/Jae C. Hong)

На основу те сарадње, уговорене 2015, "Најк" је добио право да први истакне свој лого на дресу, што му раније није било дозвољено, као потом ни Рибоку, ни Адидасу. Уз то, тимовима је одобрено и право да додатно зараде истицањем амблема спонзора, за шта је предвиђен простор на лијевом рамену "униформе".

"Најк" је сваком тиму намијенио четири варијанте дресова, а мале рекламе сигурно ће стајати на опреми бар три године, на колико је потписан важећи уговор.

Интересантно је поменути и то да је "Најк" одустао од Адидасове револуционарне идеје (реализоване у посљедње четири године), да тимови играју у дресовима са рукавима, како би те мајице наводно биле популарније код навијача. Испоставило се да то и није био баш пун погодак.

Мјере против "пуштања" утакмица
 
"Направили смо важан, конкретан корак на путу ка нашем дуготрајном циљу-већем квалитету мечева. Промјене које смо направили биле су неопходне да би подстакле такмичарски дух наших тимова", рекао је предсједник НБА операција Бајрон Спруел.

Борба против намјерног "пуштања" утакмица (популарније - "танковања") у борби за избор што бољег "рукија", изазвала је крупну реформу драфта, који ће сљедећег љета бити посљедњи пут дочекан на традиционални начин.

Према идеји НБА званичника, убудуће нећемо тако често пратити неславне примјере и низове пораза, какве су недавно биљежили Сиксерси, свјесно везујући и по 28 везаних неуспјеха (2014/15, 2015/16) да би дошли до колеџ звијезде коју желе.

Шта се промијенило?

Према новим правилима, предност на драфт лутрији имаће три тима са најлошијим скором, а не само један-посљедњепласирани. Сада ће сва три имати по 14 одсто шанси да на извлачењу добију првог "пика", за разлику од досадашњих процената, који су фаворизовали најлошијег (25%), затим другог најлошијег (19,9) и трећег (15,6%).

НБА лига, послије огромног прилива новца прошле године (ТВ уговор од 24 милијарде) не жели више да организује утакмице без такмичарског набоја и са предвидљивим крајем. Зато је ова мјера смишљена као покушај да што мање тимова намјерно губи. Да ли ће и колико бити успјешна-видјеће се брзо, јер би и ове сезоне могла бити вођена трка појединих тимова за неулазак у плеј-оф, ради боље позиције у драфт лутрији.

"Танковање" је штетно, а ова реформа је далеко од савршене, али се надам да ће нова правила одвратити тимове од покушаја да заврше са најгорим скором", изјавио је комесар лиге Адам Силвер.

"Зазино" И "Харденово" правило

Реагујући на дешавања на НБА теренима прошле сезоне, лига је дала судијама инструкције да суде у складу са новим правилима, названим по двојици играча. Сам помен незваничних имена ових правила наговјештава шта ће она одређивати.

"Правило Зазе Пачулије" односи се на такозвано "уклизавање" или подметање ноге испод ногу шутера, чиме се нападачу смањује простор за доскок. Пачулија је управо то урадио Каваију Ленарду у првој утакмици прошлосезонске плеј-оф серије, повриједио га и избацио га из плеј-офа, отворивши Вориорсима додатно врата финала.

Зазино правило гласи: Судије ће досудити прекршај, а онда ће користити видео снимак да утврде да ли је направљен намјерни фаул. Послије утакмице, званичници лиге такође ће прегледати те снимке и ретроактивно ће моћи да оцјене прекршај као тежи или блажи од досуђеног.

"Мислим да је то правило добро и да ће заштити играче од повреда. Мислим да је добро и да ће учинити дефанзивце опрезнијим", рекао је Ленард, кога је Пачулија повредом избацио из серије при вођству Сан Антонија од 21 поена разлике средином треће четвртине прве утакмице против Вориорса.

"Правило Џејмса Хардена", са друге стране, регулише понашање нападача и циљ је да га спријечи да намјерно ствара контакт са дефанзивцем да би изнудио фаул и слободна бацања.

Досуђивање прекршаја при шуту прилично се отргло контроли НБА лиги претходних година, а лидер Хјустона то је користио и користио и тако изнудио гомилу слободних бацања само на брз замах или покрет тијелом унапред, најчешће при минималној реакцији одбране.

С обзиром на то да је "Брада" створио умјетност од изнуђивања прекршаја, НБА лига је покушала да му стане на пут и одлучила да судије убудуће досуђују прекршаје при правом покушају шута ("покрет шутера нагоре"), а да игноришу инсистирање нападача на контакту рукама.

"Такође, ако судије процјене да се нападач свјесно бацио у тијело чувара или да га је ухватио за руку да би изнудио контакт, онда ће бити досуђен фаул у нападу", објашњено је.

Харден прошле године није добио МВП титулу, али је бар добио своје правило. Видјећемо да ли ће и колико судије моћи да се изборе са његовим глумачким налетима, који су му постали заштитни знак колико и чувени укрштени корак.

Ол стар без "Истока" и "Запада"

Посебно звучна промјена озваничена је и ове недјеље, када је лига саопштила да ће капитени Ол-стар екипа сами бирати саиграче у стартним петоркама, у којима више неће важити подјела на Исток и Запад.

Овако драстична измјена деценијске праксе представљена је у уторак и подразумијеваће да капитени тимова Истока и Запада у Лос Анђелесу 18. фебруара буду играчи који добију највише гласова навијача.

Леброн Џејмс и Атеф Кари (Фото:AP/Julie Jacobson)

Ол-стар тимови биће одређивани на овај начин:

-Навијачи, играчи и корисници друштвених мрежа одабраће по пет стартера у обје конференције, док ће гласовима тренера бити проглашено по седам резерви у оба тима. Имена та 24 играча потом ће бити написана на цедуље, са којих ће капитени два тима бирати своје екипе.

Нови систем омогућиће да играчи из обје конференције играју једни против других и створиће шансу да саиграчи из тимова буду ривали на Ол-стар мечу. Такође, зависно од састава Истока и Запада, могуће је да играчи који су гласовима изабрани у стартере заправо не почну утакмицу.

За све ће се бирати капитени, који би прошле године, према броју гласова, били Леброн Џејмс и Стеф Кари.

Нова НБА сезона стартоваће у уторак, 17. октобра и трајаће најкасније до 17. јуна. Биће то довољно времена за уживање у најбољој кошарци и за праћење наведених промјена које су код многих додатно повећале интересовање за такмичарску 2017/18.

Још само да почне.

Извор: Мондо