latinica  ћирилица
04/10/2017 |  10:40 | Аутор: РТРС

Пуџдемон: Проглашење независности Каталоније могуће крајем недјеље

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон рекао је у интервјуу емитованом ноћас да се његова влада спрема да прогласи независност те шпанске регије "вјероватно крајем недјеље".

"Прогласићемо независност 48 сати послије пребројавања званичних гласова референдума", рекао је он за Би-Би-Си у првом интервјуу објављеном послије одржаног референдума о независности у недјељу.

Додао је да ће пребројавање да се заврши када се скупе гласови из иностранства, што, како је рекао, значи да ће "дјеловати крајем ове недјеље, или почетком идуће".

Пуџдемон је рекао да би реакција противљења централне владе представљала нову грешку у "дугом списку грешака".

"Послије сваке грешке изашли смо јачи", оцијенио је сепаратистички вођа и додао да је то "не само зато што пролази вријеме него зато што "сваке недјеље, при свакој грешци ми добијамо више подршке друштва".

Послије одржаног референдума у недјељу Пуџдемон је рекао да су се "милиони" људи мобилисали да учествују на референдуму за самоопредјелење те области, упркос званичној забрани гласања.

Тим референдумом грађани Каталоније имају "права на независну државу која има форму републике", рекао је у недјељу.

Референдум, међутим није био праћен ни једном од гаранција које иду уз изборе, шпанска држава није надгледала његово организовање, пребројавање није било транспарентно, гласање није било тајно итд.

Извор: Бета