latinica  ћирилица
04/10/2017 |  10:50 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Федерација БиХ покушава деградирати рад УИО (ВИДЕО)

Министарство финансија Републике Српске демантовало је информације коју су објавили поједини медији позивајући се наводно на незваничне изворе из Управе за индиректно опорезивање у вези са ставом Владе Републике Српске о повећању акциза, уз оцјене да такав начин дезинформисања представља још један покушај прбацивања сопствене одговорности на другог.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Министарство понавља да Влада Републике Српске апсолутно подржава намјере да се додатна средства у акцизама директно усмјере на изградњу аутопутева и путева у БиХ. Такво опредјељење Владе Републике Српске већ је уграђено у Закон о акцизама који је већ усвојио Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на сједници одржаној 07.04.2017. године.

Ови покушаји, како се истиче, који долазе из Федерације БиХ представљају још једно у низу настојања да се деградира рад Управног одбора Управе за индиректно опорезивање. Влада Српске подсјећа да су 02.12.2016. године представници Федерације БиХ гласали против тадашњег приједлога Закона о акцизама на сједници УО УИО, да би накнадно Савјет министара БиХ дана 29.03.2017. године потврдио идентичан текст Закона о акцизама који је упућен у парламентарну процедуру.

"Јасно је ко доноси одлуке у Савјету министара БиХ. Сада се поновно покушава у посљедњем тренутку деградирати договор предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједника Владе Федерације БиХ Фадила Новалића и дефинисати ново законско рјешење које је у супротности са оним које је усвојено у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ", наглашава се.

Подсјећа се и да Влада Републике Српске подржава опредјељење да се додатна средства од акциза директно усмјеравају у изградњу аутопутева и путева. Чланови Управног одбора Управе за индиректно опорезивање из Републике Српске неће учествовати у рушењу дигнитета Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, закључује се у реаговању из Министарства финансија Републике Српске.