latinica  ћирилица
04/10/2017 |  10:53 | Аутор: РТРС

У Сиднеју и Мелбурну ускоро 50 степени

У два највећа аустралијска града Сиднеју и Мелбурну за неколико деценија температура би преко љета могла да достигне 50 степени Целзијусових, показује нова студија.
Сиднеј - врелине (Фото:Maria Vesić) -
Сиднеј - врелине (Фото:Maria Vesić)

Ови градови могли би да осјете посљедице глобалног загријавања чак и ако се спроведе одредба из Париског споразума о ограничавању раста температуре на два степена у односу на прединдустријско доба, наводе научници.

Они су додали да би, у случају испуњења тог услова, шансе за дане са температуром од 50 степени биле мање, пренио је Би-Би-Си.

У Сиднеју је 2013. године измјерено рекордних 45,8 степени, а у Мелбурну 46,4 степена 2009. године, наводи се у подацима државне метеоролошке службе.

Новом студијом обухваћене су само аустралијске државе Викторија и Нови Јужни Велс, али истраживачи кажу да и становници осталих дијелова Аустралије могу да очекују сличан раст температуре.

- Једна од најтоплијих година на глобалном нивоу била је 2015, а то би могао да постане просјек до 2025. године - рекла је вођа истраживања доктор Софи Луис са Националног универзитета Аустралије.

Истраживањем, чији су резултати објављени у журналу "Геофизички истраживачки записи", обухваћени су подаци сакупљени мјерењима и климатски модели уз помоћ којих се предвиђа температура у будућности.

Луисова је рекла да дани са температуром од 50 степени могу да се очекују у периоду од 2040. до 2050. године.

Извор: СРНА