latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:03 | Аутор: РТРС

Хрвати траже процесуирање Халиловића, Дивјака, Карића...

Државно тужилаштво Хрватске затражило је посредством институција власти у БиХ провјере адреса и статуса 16 бивших генерала и официра такозване Армије БиХ који се терете за ратне злочине над Хрватима у БиХ.
Сефер Халиловић - Фото: АП
Сефер ХалиловићФото: АП

Овај захтјев хрватских правосудних институција је примљен и сада се ради на одговору који се реализује у складу са уговором о сарадњи у правним стварима, пише загребачки Вечерњи лист, позивајући се на изворе из Тужилаштва БиХ.

Државно тужилаштво Хрватске одлучило се на овај корак након што су му хрватска удружења проистекла из рата поднијела кривичну пријаву против 16 бивших бошњачких официра такозване Армије БиХ због ратних злочина над Хрватима на подручју централне БиХ, тражећи да они одговарају за бројна убиства и злочине с обзиром на то да су "недодирљиви" правосуђу БиХ.

На попису пријављених су први командант такозване Армије БиХ генерал Сефер Халиловић, замјеник начелника Главног штаба генерал Јован Дивјак, члан Главног штаба генерал Вехбија Карић, командант Другог корпуса Енвер Хаџихасановић, командант Оперативне групе Запад за Бугојно, Ускопље и Нови Травник и начелник Штаба команде Седмог корпуса генерал Слемо Цикотић, који је тренутно савјетник бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Представници више хрватских удружења проистеклих из протеклог рата у БиХ, који су и држављани Хрватске, поднијели су главном хрватском државном тужиоцу Динку Цвитану пријаву почетком марта у Загребу.

Хрватска удружења одлучила су се на овакав потез у Хрватској јер не вјерују правосудним институцијама БиХ, које нису процесуирале бројне злочине почињене над Хрватима, посебно командног врха који је био главни носилац војних операција и који је био одговоран за план напада на просторе на којима су живјели Хрвати, те за злочине који су почињени под њиховим командовањем.

Извор: СРНА