latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:34 | Аутор: РТРС

Ко ће добити Нобела за мир?

Ове године пријављено је 318 кандидата за Нобелову награду за мир, чији ће добитник бити саопштен у петак у Ослу, јавила је данас агенција Франс прес.
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Француска агенција наводи да се, као и послљдњих неколико деценија, не зна ко је на списку кандидата јер се имена држе у строгој тајности, али круже гласине да би овогодишња награда могла да буде посвећена напорима против ширења атомског оружја у свјетлу кризе са Сјеверном Корејом.

- Нобелов комитет ће учинити велики заокрет ако се одлучи да награди нуклеарни споразум Ирана и шест великих сила - оцијенио је норвешки историчар Асле Свен.

Према његовим ријечима, награду би могли да подијеле бивши амерички државни секретар Џон Кери, шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф и висока представница Европске уније за спољну политику и безбједности Федерика Могерини за допринос у постизању иранског нуклеарног споразума, постигнутог 2015. године.

Аналитичари помињу као лауреате Високи комесаријат УН за избјеглице (УНХЦР) који је већ добио Нобелову награду за мир два пута - 1954. и 1981. године.

Круже приче да су на списку кандидата папа Фрања, саудијски блогер у затвору Раеф Бадауи, руски лист Новаја Газета и турски Џумхуријет.

Нобелову награду за мир прошле године је добио колумбијски предсједник Хуан Мануел Сантос за напоре у постизању мировног споразума са побуњеницима.

Извор: БЕТА