latinica  ћирилица
04/10/2017 |  12:56 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Лица са инвалидитетом траже бољи статус

Неколико удружења лица са инвалидитетом организовали су данас мирно окупљање у центру Бањалуке како би исказали незадовољство статусом у којем се налазе.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

Они су рекли да неће одустати од три основна захтјева, а то су редовност исплате накнаде за туђу његу и помоћ, хитна измјена Закона о социјалној заштити и доношење закона за добијање личне инвалиднине за цивилна лица са инвалидитетом.

Истакли су да су након разговора са представницима министарства добили одређена обећања, а уколико се не испоштују најавили су протесте.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, рекао је јуче да би Влада Српске требало да усвоји обавезујућу одлуку да накнаде за туђу његу и помоћ другог лица убудуће буду исплаћиване до 20. у мјесецу. Он је на јучерашњем састанку са представници Градске организације слијепих и слабовидих Бањалука, изразио жаљење што је исплата за туђу његу и помоћ каснила девет дана, те оцијенио да би доношење одлуке о исплати ове надокнаде обавезала и ресорно, али и Министарство финансија да те обавезе убудуће буду исплаћиване до 20. у мјесецу.