latinica  ћирилица
04/10/2017 |  13:43 | Аутор: РТРС

БиХ донација Зеленог климатског фонда од 17,3 милиона долара

Зелени климатски фонд обезбиједио је БиХ 17,3 милиона долара за нови пројекат из области енергетске ефикасности који ће допринијети преласку са кориштења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана у БиХ.
Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске - Фото: Screenshot
Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике СрпскеФото: Screenshot

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је на конференцији за новинаре у Сарајеву да је ова донација резултат активног учешћа БиХ на свим конференцијама и састанцима под окриљем УН о климатским промјенама, али и многих билатералних састанака које је имала као контакт особа за Конвенцију за климатске промјене и за Зелени климатски фонд са званичницима земаља које су у борду директора Фонда.

Она је истакла да су ово прва средства која је Зелени климатски фонд додијелио БиХ за ову намјену, додајући да ће спровођење пројекта трајати осам година - од наредне до 2025. године.

Голићева каже да ће "утопљавањем" обданишта, школа, факултета и здравствених установа бити обезбијеђени бољи услови боравка и рада за крајње кориснике.

"У Републици Српској постоји више од 800 обданишта, школа и факултета, више од 75 објеката из области јавног здравства које је потребно обухватити пројектима енергетске ефикасности", нагласила је Голићева.

У оквиру пројекта енергетске ефикасности који је у току, у Републици Српској су до сада завршени радови на 18 објеката, од којих на 16 образовних установа и двије болнице, а на седам су радови у току.

Голићева је рекла да, осим материјалних уштеда, пројекти енергетске ефикасности доприносе ангажовању домаће грађевинске оперативе и произвођача грађевинских материјала и опреме.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу навела је да би реализацијом овог пројекта требало да буде обухваћено 430 јавних објеката у којима ће 150.000 корисника имати боље услове боравка.

Синаноглу је истакла да ће бити отворено 5.600 радних мјеста са пуним радним временом и обучено више од 2.500 лица у области одрживог енергетског менаџмента.

Она је нагласила да ће бити достигнута нулта стопа емисије угљика, а емисија стакленичких гасова биће смањена за 2,02 милиона тона еквивалента угљендиоксида.

"У БиХ је 70 одсто јавних објаката изграђено прије више од 30 година, када се није водило много рачуна о енергетској ефикасности. Постоји хитна потреба за `утопљавањем` јавних објеката с циљем унапређења енергетске ефикасности и преласком са угља и нафте на обновљиве изворе енергије, како би били побољшани услови боравка корисника у тим објектима", каже Синаноглу.

Пројекат спроводи УНДП у партнерству са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, Федералним министарством за просторно уређење, Фондом за заштиту животне средине Федерације БиХ и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Извор: Срна