latinica  ћирилица
04/10/2017 |  13:54 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

МИП: Одбијен захтјев за изузеће дисциплинске комисије у случају Мирсаде Чолаковић

Дисциплински поступак против амбасадора БиХ у Хагу Мирсаде Чолаковић настављен је након паузе током које је донесена одлука да се захтјев одбране за изузеће чланова Дисциплинске комисије одбија као неоснован и да Комисија наставља рад.
Мирсада Чолаковић (Фото:nezavisne.com) -
Мирсада Чолаковић (Фото:nezavisne.com)

Обзиром на то да је заступник Чолаковићеве Емир Хасић на неразјашњен начин дошао до интерног акта, односно инструкције министра иностраних послова Игора Црнатка, тај акт је прочитао предсједавајући Дисциплинске комисије Маринко Аврамовић.

Чланови комисије су се на захтјеве одбране изјаснили да на њих нико није вршио притисак нити утицај у вези са овим поступком. Они су истакли да је циљ инструкције разрјешење одређених дилема код чланова Дисциплинске комисије, те инсистирање на стриктном поштивању закона и прописа.

Министарство иностраних послова је 19. јула донијело одлуку о покретању дисциплинског поступка против Чолаковићеве, на приједлог министра иностраних послова у Савјету министара Игора Црнатка, који је терети за непоступање по инструкцији министра, недостављање писма примаоцу и отварање затворене поште чланова Предсједништва БиХ.

Проблем је настао након што је тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић саопштио да је отварано писмо које му је упућено из Међународног суда правде у Хагу.

Писмо је Иванићу упућено посредством Амбасаде БиХ у Холандији, а у том тренутку на функцији амбасадора била је Чолаковићева.

Извор: СРНА