latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:20 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Каква је ситуација у области противпожарне заштите? (ВИДЕО)

Да ли се спроводе законом прописане одредбе у јавним предузећима, приватним фирмама и стамбеним зградама? Надлежни тврде да је стање у области противпожарне заштите у Републици Српској посљедњих година боље у односу на ранији период.
Противпожарна заштита - Фото: РТРС
Противпожарна заштитаФото: РТРС

Јавне институтције, привредна друштва, приватна предузећа, здравствене и образовне установе, према подацима Републичког инспектората- спроводе све законом прописане обавезе из ове области. Под тим се подразумијева довољан број противпожарних апарата и исправна хидрантска мрежа, као и обука запослених. Нешто лошија ситуација је у стамбеним објектима, поручују из Инспектората.

Некада је скоро сваки становник знао да користи противпожарни апарат. Сада је слика мало другачија, сматрају грађани који и сами признају да нису сигурни да ли би знали да користе пп апарате, и да (ли?) их има довољно у зградама. 

Из Републичког инспектората кажу да је посебна пажња усмјерена на оне субјекте код којих је регистровано велико пожарно оптерећење попут рафинерија, бензинских пумпи и слично.

- Неправилности које наши инспектори најчешће утврде у контролама најчешће се односе на доношење потребних, односно прописаних нормативних аката, затим провођење редовних обука за заштиту од пожара, одржавање инсталација и опреме према техничким нормативима и стандардима - навела је портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић.

 За стамбене објекте надлежне су територијалне ватрогасне јединице. У Бијељини кажу да код њих долази веома мало грађана да провјеравају апарате који се налазе у зградама. 

- Обавезно морају знати да имају слободни евакуационе путеве, јер је веома битна евакуцаија у тим стамбеним објектима, да не буду ти путеви сужени или да буду неке препреке које могу да буду приликом напуштања објекта. Веома је битно да буду обучени за употребу тих средстава за гашење - истакао је командант Територијалне ватрогасне јединице Бијељина Миле Спасојевић. 

Велики проблем у области противпожарне заштите представљају зграде које још нису регистроване као заједнице етажних власника. Ватрогасци напомињу да би мали пп апарат требало да посједује сваки возач у свом аутомобилу.