X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Сергеј Лавров у Бањалуци
04/10/2017 |  16:59 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Србија једина у свијету има минерал јадарит!

Резерве минерала јадарита у налазишту код Лознице су процијењене на 136 милиона тона, рекла је менаџерка за спољне послове компаније Рио Тинто Јелена Алексић.
Налазиште - Фото: Screenshot
НалазиштеФото: Screenshot

Пројекат "Јадар" би могао да се реализује од 2023. године, изјавила је Алексићева на Седмој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији "Покретачка снага за економски развој", на панелу о изазовима у реализацији рударских и геолошких пројеката у Србији.

Предузеће Рио Сава експлорејшен, који је у власништву компаније Рио Тинто, истражује налазишта код Лознице, а нови минерал добио је назив по долини ријеке Јадар, гдје је и пронађен.

- То лежиште представља значајан извор јадарита и, званично, резерве тог минирала су на крају 2016. године процијењене на 136 милиона тона - рекла је Алексићева.

Додала је да је тај пројекат у фази испитивања претходне оправданости и да би могао да се реализује од 2023. године ако буду испуњени сви услови.

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији Рио Тинто открио је у близини Лознице лежиште које садржи минерал јадарит и долина ријеке Јадар у Србији је и даље једино мјесто на свијету на коме је минерал пронађен.

Та компанији, која спада у свјетске лидере по експлоатацији руда, обавља обимне активности у околини Лознице, гдје у оквиру пројекта Јадар, врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума. Пројекат Јадар, под окриљем компаније Рио Тинто Минерали, представља значајно лежиште литијума и бора свјетске класе и могао би да задовољи 10 одсто свјетских потреба.

Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свијету. Најлакши метал на планети има широку лепезу примјене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.

Налазиште садржи и бор, који је основни састојак при изради стакла отпорног на топлоту, стаклених влакана, керамике, ђубрива, детерџената, средства за заштиту дрвених површина, као и у изради многих других производа који се користе у домаћинству и у комерцијалне сврхе.

Извор: Танјуг