latinica  ћирилица
04/10/2017 |  17:26 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Цвијановић: За акцизе спорне процедуре и постојање већине

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Сарајеву да су у вези са повећањем акциза за гориво спорне процедуре и постоји ли већина за изгласавање закона у Парламентарној скупштини БиХ.
Цвијановић - Новалић - Фото: klix.ba
Цвијановић - НовалићФото: klix.ba

"Принципијелно браним став да сви нивои власти треба да се понашају озбиљно. Ако су два премијера упутила одређен приједлог, ако је тај приједлог усвојен у Дому народа /Парламентарне скупштине БиХ/, онда морамо да знамо да је он још жив", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након заједничке сједнице влада Републике Српске и Федерације БиХ.

Она је истакла да не жели да се експериментише изненадним предлагањима рјешења о којима није било прилике да се дискутује, нити да Влада Српске заузме став.

"Разумијем да смо сви под пресијом, да се предуго бавимо питањем акциза, али је боље урадити то онако како треба или никако", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је питање акциза обавеза БиХ и да је Република Српска своје обавезе према ММФ-у завршила скоро прије 10 мјесеци.

"Спремни смо да помогнемо, али ниво БиХ треба да испуни своју обавезу и усвоји закон, у чему ми нећемо правити сметњу", поручила је Цвијановићева.

Она је навела да су представници СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ гласали на основу става Владе Републике Српске и да не могу данас гласати о једном, а послије о неком другом приједлогу закона.

"Ми сада имамо једну верзију, текст који је усвојен у Дому народа и он је жив. Потенцијално може да се деси да се у Представничком дому усвоји друга верзија текста након чега закон иде на усаглашавање комисији у којој СНСД нема својих представника", истакла је Цвијановићева.

Оцијенивши да треба наставити разговарати о тексту закона усвојеном у Дому народа и усаглашавати путем амандмана, Цвијановићева је рекла да би била велика замка ући у процедуру усаглашавања различитих текстова између домова Парламентарне скупштине БиХ.

"Да ли ће СДС или неко други то распетљавати ко није гласао уопште и не жели да прођу акцизе?", упитала је Цвијановићева.

Она је истакла да Републици Српској нико није притекао у помоћ када је било питање трансформације Банке Српске као једног од услова за наставак аранжмана са ММФ-ом.

"Сами смо то питање разријешили. Било је тешко питање, али је представљало камен спотицања за све у БиХ - и за Савјет министара и за Федерацију БиХ јер нису могли имати аранжман ако то не извршимо", рекла је Цвијановићева и закључила да Српска јесте за акцизе јер то значи аранжман са ММФ-ом, средства ЕБРД, Свјетске банке и ЕУ, грантове.

Она је поновила да је увођење категорије "државни пут" у Оквирну транспортну стратегију БиХ за Владу Српске апсолутно неприхватљиво јер се путеви и ауто-путеви граде и одржавају на територији ентитета, који то и финансирају.

"Ентитети преговарају са финансијерима, граде путеве и ауто-путеве", рекла је Цвијановићева и додала да је потребно ишчистити стратегију јер не постоји таква категорија и нико је не може увести на силу.

Она је констатовала да Савјет министара то мора да промијени и најавила да ће Република Српска то тражити.

Одговарајући на новинарска питања, Цвијановићева је рекла да на данашњој заједничкој сједници питање ратног дуга за руски гас није било тема, али да је то било раније предмет разговора двије владе и предузећа која се баве испоруком гаса.

Према њеним ријечима, прављене су одређене формуле, али није постигнут договор, због чега није оптимиста да се сада може постићи договор о овом питању.

"Имамо становиште да колико је ко потрошио, толико треба да измири обавеза, а друго је да треба све да подијелимо без обзира колико је ко трошио", навела је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је истакла да је ствар принципијелног понашања и да се не може примјењивати једна формула "кад хоћемо да узмемо, а другу кад треба нешто да дамо".

"Нисам сигурна да ћемо се брзо договорити, али сам укључена у разговоре, знам да је у Влади Републике Српске уложено пуно напора и жеље да се то питање разријеши јер нам је оно својевремено представљало препреку за потенцијалне инвестиције Руске Федерације", закључила је Цвијановићева.

Извор: Срна