X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:06 | Аутор: РТРС

Прокључало у Хрватском сабору - Истра би требала као Каталонија

Посланици “Моста“ у Хрватском сабору данас су се оштро обрушили на приједлог Закона о управној инспекцији, тврдећи како се њиме шири “хоботница извршне власти“ која настоји да све држи под контролом, а расправа није била поштеђена ни историјских тема и помињања Јосипа Броза Тита и Истре.
Хрватски сабор - Фото: HRT
Хрватски саборФото: HRT

Миро Буљ из коалиције “Мост“ рекао је да се ИДС у Истарској жупанији понаша као и централна власт у Загребу. “Ви сте свједоци у Истри на који начин би децентрализација требало функционише“, рекао је Буљ, а преноси “Индекс“.

“У праву сте кад кажете да је Хрватска високоцентрализована, али не знам зашто нападате Истру. То је једна од жупанија која с правом тражи већу аутономију, у буџет уплаћује 800 милиона куна више него што из њега добија“, поручио му је Ненад Стазић из СДП-а.

Истру је, каже СДП-овац, у састав Хрватске унио Јосип Броз Тито. “А држава се одриче и Тита и његовог дјела. Можда ме овај каталонски референдум асоцира на Истру. И Шпанија је по Уставу унитарна, па се Каталонија не може одвојити. И Хрватска је унитарна, па кад се већ одриче и Тита и његовог дјела и кад Истрани толико уплаћују, а овако их вријеђате, мислим да би Истрани требало да размисле да поступе као Каталонци“, рекао је Стазић.

Извор: Спутњик