latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:12 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Добој бруји о гљивама које расту у купатилу Дома ученика (ВИДЕО)

Добој бруји о гљивама које расту у купатилу Дома ученика. Да ли је заиста ријеч о лошим условима у којима бораве ученици или је све плод фотомонтаже станара, којима пријети избацивање због недисциплине, како тврде надлежни?
Ђачки дом у Добоју - Фото: РТРС
Ђачки дом у ДобојуФото: РТРС

На гљиве у купатилу пожалили су се, наводно, ученици у дому, тако што су спорне фотографије прослиједили локалним порталима и на друштвене мреже. Надлежни тврде да је ријеч о фотомонтажи.

- То није аутентична фотографија. Гљиве се нису појавиле, нити се могу физички појавити тамо гдје се дневно купа у просјеку 50,60 ученика. Не вјерујем да гљиве могу да нарасту онолике тамо гдје људи циркулишу - сматра директор Дома ученика у Добоју Давор Видаковић.

Да нема гљива у купатилу утврдила је и санитарна инспекција, кажу у дому. Међутим, након фотографија експресно је стигао и видео снимак са гљивама које расту у купатилу.

Иза свега, каже директор, стоји неколицина недисциплинованих ученика који су избачени или су пред избацивањем из дома због уништавања имовине. Спорне фотографије послане су након што су кажњени јер су, како тврди, демолирали мушки спрат у дому.

- Они су поскидали противпожарне апарате и бацали низ степенице, пунили медицинске рукавице водом и гађали се. Главом су пробили све и једна врата на мушком спрату. Пошто су искључени из дома праве освету и одмазду и они су рекли да ће позвати медије - додао је Видаковић.

У Дому је смјештено око 150 ученика. Док једни кроз шалу кажу да редовно беру гљиве у купатилу, други ученици су револтирани и није им пријатно што су под лупом јавности и вршњака из школе. Различито реагују и родитељи. 

- Има родитеља који прихватају одговорност због понашања своје дјеце, има их који одрично кажу не, то је немогуће да моје дијете ради - рекао је васпитач у Дому ученика Мирослав Завођа.

Има и оних који су склони да вјерују да су ученици хтјели да укажу на лоше услове боравка у дому. Да није сјајно потврђују и надлежни. Кажу да су за реконструкцију новац тражили на бројним адресама, али без успјеха. Процјењују да им за комплетно уређење Дома ученика, треба око 200.000 марака. Одржавање финансирају сами, а како се ученици односе према имовини, илуструју податком да су прошле године морали да замијене више од 80 чесми.