latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:28 | Аутор: РТРС

Изнесена жалба на пресуду за ратовање у Сирији

Тужилаштво БиХ затражило је у жалби од Апелационог вијећа Суда БиХ да преиначи или укине првостепену пресуду којом је Осман Абдулазиз Кекић ослобођен оптужбе за придруживање паравојним формацијама у Сирији, док одбрана тражи да се жалба одбије.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Износећи жалбу на пресуду, тужилац Елвира Станојловић рекла је да је првостепено вијеће погрешно утврдило чињенично стање када је у јуну ове године ослободило Кекића кривице - да је током 2015. године ратовао у Сирији.

Према њеним ријечима, чињеницу да се Кекић борио на страни такозване Исламске државе првостепено Вијеће је цијенило на основу дијела исказа свједока, које сматра истинитим, али не довољно повјерљивим, преноси Бирн.

- Суд није цијенио да када страни држављани у овом случају из БиХ, дођу у Сирију, да им није остављена могућност да раде послове, који су намијењени цивилима - истакла је тужилац.

Говорећи о ратовању у иностранству, она је навела да унутар БиХ постоји мрежа, која организује одлазак на ратиште, али и да постоји мрежа, која пружа помоћ особама када дођу у Сирију.

- Докази Тужилаштва дјелују као чврст круг и закључак је да је оптужени отишао у Сирију да се бори на страни ИД - навела је Станојловићева.

Кекић је првостепеном пресудом ослобођен оптужби да је 20. марта 2015. године, с циљем придруживања страној паравојној формацији, у возилу "цитроен" напустио БиХ преко граничног прелаза Орашје, одакле је отишао прво у Турску, а затим неутврђеног дана у Сирију, гдје се прикључио јединици "Енвер Авлаки" која дјелује при Исламској држави, гдје је остао до 2. октобра 2015. године.

Кекићев бранилац Сенад Дуповац истакао је да постојање јединице "Енвер Алваки", нису утврдили ни високопозиционирани истражиоци.

- Неспорно је да је Кекић био у Сирији, али сам боравак тамо није кривично дјело. То су потврдили и свједоци одбране, који су тамо били, али нису ратовали, већ радили друге послове - каже Дуповац.

Бранилац је рекао и да на бази исказа једног свједока који је чуо, а није видио, нема никаквих елемената за осуђујућу пресуду.

- Тужилаштво није успјело доказати ни да је Кекић био у оружаним формацијама у Сирији, нити да је био на територију коју контролише ИД - додао је бранилац.

Апелационо вијеће ће одлуку о жалби Тужилаштва донијети накнадно.

Извор: СРНА