latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:34 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Индијски лист "Њу индијан експрес" - терористи имају сараднике у Сарајеву! (ВИДЕО)

Терористи такозване Исламске државе имају сараднике у Сарајеву, који им помажу да регрутују људе и прикупљају новац. Индијски лист “Њу индијан експрес”, који је дошао до ових података, пише да је Специјална полиција Индије ухапсила организатора илегалних курирских служби.
Индијске новине - Фото: РТРС
Индијске новинеФото: РТРС

Оне су, наводи лист, осим у БиХ, дјеловале и у Турској, и Либану.

Преко Сарајева, Истанбула и Бејрута, само једно лице је, уз мрежу помагача терористима ИСИЛ-а, доставило око шест милиона марака, прикупљених широм свијета, пише “Њу индијан експрес”. Те компликоване банкарско-курирске операције организовао је бизнисмен Џамал Набил, који је промијенио име у Абу Набил. Открила га је, и ухапсила, индијска Специјална полиција за борбу против високотехнолошког криминала.

"Електронска засједа показала је да ће новац бити пребачен из Дубаија у Сарајево. Укупно 9.000 долара, у три рате. Такозвана Исламска држава усвојила је правила тајног свијета интернет технологија, које је веома тешко открити", пише у дијелу текста интернет издања индијских новина.

Индијска антитерористичка јединица пратила је трагове новца, и тако прибавила доказе против Абу Набила. Након хапшења, у његовом рачунару пронађена су и упуства за израду бомби. 

"Доказе до којих смо дошли прослиједили смо надлежном органу Индије. Тражили смо да провјере информације о 19 таквих трансакција, које је направио Набил. Недавно смо добили потврду о најмање пет-шест трансакција из Сарајева и Бејрута", пише у дијелу текста индијских новина.

Индијски новинари тврде да су потврде истинитости ове приче добијали и из институција БиХ. Међутим, министарства спољних послова и правде негирају да су имали било какве контакте са овим листом, док се СИПА не оглашава.