latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:49 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Нејасно зашто се Звиздић противи закону о акцизама

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да му није јасно зашто предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић није подржао текст приједлога закона о акцизама на гориво који је данас усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/, иако је тај приједлог раније бранио у оба дома парламента БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Он је напоменуо да је тај текст приједлога идентичан оном који је раније утврдио Савјет министара, а усвојио Дом народа парламента БиХ.

"Данас Звиздић говори да тај закон није транспарентан", рекао је Тегелтија новинарима у Источном Сарајеву и подсјетио да је управо Звиздић тај приједлог закона, који је Савјет министара усвојио 29. марта, бранио у оба дома парламента БиХ.

Према Тегелтијиним ријечима, закон је апсолутно транспарентан са становишта трошења средстава додатних акциза које би искључиво служиле за изградњу ауто-путева и путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Он је прецизирао да је потрошња акциза дефинисана тако да се додатних 15 фенинга по литру горива, које би биле уведене новим законом, уплаћују на посебан рачун и да се с тог рачуна преусмјеравају на рачуне предузећа за путеве у Републици Српској, односно ФБиХ.

Тегелтија је навео да је Звиздић на данашњој сједници Фискалног савјета БиХ тражио да се буџет институција БиХ повећа за 20 милиона са рачуна УО УИО.

"Сматрамо да то није добро и да нема никакве потребе", истакао је Тегелтија.

Министар финансија Републике Српске рекао је да ће буџет заједничких институција БиХ бити повећан и без ове интервенције јер ове институције имају додатне изворе средстава, превасходно из добити Централне банке БиХ и великих прихода од наплате такси.

"Неким мјерама које су донесене на нивоу Савјета министара и Централне банке БиХ знатно су оптерећени привредни субјекти који се појављују кроз приходе, прије свега, Централне банке и појављују се у буџету заједничких институција", објаснио је Тегелтија.

Управни одбор Управе за индиректно опрезивање БиХ утврдио је нацрт измјена Закона о акцизама у идентичном тексту који је усвојен у Дому народа БиХ, а који је подржала и Влада Републике Српске.

Извор: СРНА