latinica  ћирилица
04/10/2017 |  20:43 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Лут фест- Представа о Болету Комети одушевила малишане

Чланови Невид театра, у копродукцији са позориштем Јазавац из Бањалуке, извели су данас у Источном Сарајеву луткарску представу "Пустоловине Болета Комете", којом су одушевили малишане овог града, као и остале посјетиоце 18. Лут феста.
Лут фест - "Пустоловине Болета Комете" - Фото: СРНА
Лут фест - "Пустоловине Болета Комете"Фото: СРНА

- Ријеч је о ауторском пројекту Марка Дукића, односно о анимираној бајци за дјецу, младе и одрасле која приказује фантастични драматуршки склоп у којем се чудесно испреплићу жива глумачка игра, пројектована анимација на платну, звучни и свјетлосни ефекти - рекла је глумица из ове представе Смиљана Маринковић.

Према њеним ријечима, ова представа је на извјестан начин спој традиционалног позоришта и модерног виђења анимираног, цртаног филма, што је за њу био посебан глумачки изазов, јер на сцени нема класичног партнера.

Она појашњава да ова прича говори о дјечаку Болету Комети који је у потрази за својим оцем, којег је отело биће из свемира.

Боле Комета, додаје Смиљана, на свом путу, рјешавајући разне загонетке и препреке, проживљава невјероватне ситуације: пут у пустињу и кроз морску олују, силазак на дно мора и дубоко у земљу, те "путовање кроз свемирске црвоточине до других планета".

- Порука ове представе је да спојимо дјецу са видео игрицама и њиховом потребом за модерним технологијама, што је данас у 21. вијеку неминовност, а да с друге стране све то ставимо у форму тетра да дјеца не забораве да је жива игра незамјењива - навела је Маринковићева.

Данас, четвртог дана фестивала, одиграна је и представа "Звезда луталица", коју су извели чланови Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Ова прича говори о томе да је Звездану досадно на небу, он жели да сиђе на земљу и упозна нове другаре, при чему нема искуства у комуникацији са људима, али има чисто срце и жељу за дружењем. Кроз низ догађаја, Звездан стиче нова познанства, заљубљује се и научи да се добро добрим враћа.

Чланови Отвореног театра из Мостара извели су представу "Птице без граница", у режији Иване Радић и Бојана Берибаке.

У пратећем програму фестивала, реализовани су креативна радионица и Мастерс клас "Трансформација код импровизоване лутке" коју је водио Константин Каракостов из Бугарске, као и "Омаж Радославу Лазићу", посвећен покојном професору Лазићу, о коме је говорио позоришни и ликовни критичар Војислав Вујановић.

Извор: СРНА