latinica  ћирилица
05/10/2017 |  08:21 | Аутор: РТРС

Данас одлука дисциплинске комисије против амбасадорке БиХ, Мирсаде Чолаковић

У Министарству иностраних послова БиХ данас ће бити објављена одлука, након дисциплинског поступка против амбасадора БиХ у Хагу Мирсаде Чолаковић коју министар иностраних послова Игор Црнадак терети за тежу повреду службене дужности.

Чолаковићева, која је отворила коверат упућен тадашњем предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу из Међународног суда правде у Хагу, изјаснила се јуче да није крива, али је истакла да јој је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да спорну пошиљку и да му прочита њен сарџај, што је и учинила.

Она је током седмочасовне расправе рекла да би исто учинила и да ју је назвао предсједавајући Предсједништва Младен Иванић и тражио од ње исто.

Показујући комисији писма, која је добила 13. и 15. фебруара од Црнатка, она је рекла да јој је министар иностраних послова писаном инструкцијом 13. фебруара наредио да не смије имати никакву комуникацију ни кореспонденцију са Међународним судом правде у Хагу без одлуке Предсједништва БиХ, али је прећутала да се у тој инструкцији наводи да треба слиједити и налоге министра.

Дисциплински поступак покренут је по три тачке - непоступање по писаној инструкцији министра иностраних послова и недостављање писма примаоцу, отварање затворене поштанске пошиљке намијењене другом лицу /бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу/, те отварање затворене поштанске пошиљке намијењене другом лицу /тадашњем предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу/.

Извор: СРНА