X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
05/10/2017 |  09:00 | Аутор: РТРС

На продају Дишанова "Мона Лиза са брковима"

Колекција дадаистичких и надреалистичких слика, међу којима и Мона Лиза са брковима Марсела Дишана, биће понуђена на Сотбијевој аукцији у Паризу 21. октобра, саопштила је та аукцијска кућа.
Марсел Дишан са сликом L.H.O.O.Q. (Фото: pinterest.com) -
Марсел Дишан са сликом L.H.O.O.Q. (Фото: pinterest.com)

Колекција у власништву Американца Артура Бранда обухвата више од 120 дјела процијењених појединачно на између 12.000 и милион евра, а ту су, поред Дишанових дјела, слике Салвадора Далија, Курта Швитерса, Макса Ернста, Франсиса Пикабије, Мен Реја и других великих имена ликовне авангарде.

Међу 16 понуђених Дишанових радова је и део серије "Кутије у торби", процијењен на између 180.000 и 250.000 евра. Међу главним предметима је и једна од верзија слике "L.H.O.O.Q", на којој се налази Мона Лиза са брковима и брадом, а процијењена је на 400.000 до 600.000 евра.

Реч је о разгледници са сликом Мона Лизе којој је Дишан доцртао бркове и написао "L.H.O.O.Q." Понуђена верзија је урађена 1964. године, на основу реди мејд оригинала који се налази у париском центру Жорж Помпиду а власништво је Комунистичке партије Француске.

Партија ју је добила на поклон од пјесника Луја Арагона, коме ју је поклонио сам Дишан. Рад Пикабије "Интервенција жене путем машине" из 1915. је процјењује између 700.000 и милион евра.

На аукцији ће се наћи и сет од 16 радова Мен Реја, укључујући и серију слика "Ротирајућа врата". Бранд је започео колекцију послије случајног сусрета са Дишаном 1955, током партије шаха у парку на Менхетну, које је француски умјетник волио.

Извор: Бета