latinica  ћирилица
05/10/2017 |  09:09 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Данас сазнајемо добитника Нобела за књижевност

Шведска академија данас ће објавити име добитника Нобелове награде за књижевност и тада ће се сазнати ко ће наслиједити прошлогодишњег лауреата Боба Дилана - хоће ли то бити Италијан Клаудио Магрис, Кенијац Кенијан Нгуги ва Тионго, Канађанка Маргарет Етвуд, Сиријац Адонис, или можда "вјечити фаворити" Филип Рот, Амос Оз и Харуки Мураками.
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

"Шведска академија одлучила је да објави име лауреата Нобелове награде данас у 13.00 часова", објављено је на њеној интернет страници.

Како предвиђају књижевни кругови, овогодишњи избор, ће за разлику од прошлогодишњег, који је изазвао многе полемике, ипак бити "општеприхваћен", пренијела је Хина.

"Оно што се догодило прошле године, било је заиста посебно. Вјерујем да ће ове године добитник награде бити романописац или писац есеја, мушкарац поријеклом из Европе. Потпуна супротност Бобу Дилану", прогнозирао је Бјорн Виман, уредник културне рубрике "Дагенс Нихетера".

Португалац Антонио Лобо Антунес и Албанац Исмаил Кадаре имају, тврди, добре изгледе. Баш као и Маргарет Етвуд чији је роман "Слушкињина прича" недавно успјешно адаптиран за телевизију.

Шведска академија сваке године у фебруару утврди попис свих предложених кандидата, а затим у мају избор сузи на пет о којима чланови Академије расправљају током љета те након тога одабиру лауреата.

У складу с духом тестамента Алфреда Нобела, добитник мора бити особа "која се бави универзалним питањима, неко ко нас све потиче на размишљање.

Међу 113 досад награђених само је 14 жена, али Виман сматра да то не значи да ће ове године бити награђена жена.

Иако Шведска академија радо истиче да не узима у обзир ни поријекло ни пол, Полингер ипак тврди да ће "ове године Нобелова награда отићи мушкарцу, старом од 70 до 80 година који пише опсежне романе".

Извор: Танјуг